Angela de Jong: een sieraad van de journalistiek

18 november 2019Leestijd: 3 minuten
Algemeen Dagblad Foto: ANP/REMKO DE WAAL

Het is een apart tv-spotje waarmee het AD lezers probeert te winnen, schrijft Gerry van der List. We zien een leuke mevrouw die hartelijk wordt begroet door bekende medewerkers van de krant, zoals de columnisten Özcan Akyol en Fidan Ekiz en de sportverslaggever Sjoerd Mossou. Maar de eerste in de rij is Angela de Jong, die een – zeker voor haar doen – vriendelijke glimlach toont. De televisiecriticus is al jaren geleden door de hoofdredactie van het wat bleke ochtendblad naar voren geschoven om het profiel op te poetsen. Gretig heeft ze aan haar opdracht voldaan door overal in de media haar opinies te verkondigen.

Haar uitgesproken opvattingen willen nog weleens irritatie veroorzaken. Gordon verklaarde haar zelfs openlijk de oorlog toen De Jong zich in haar tv-column had afgevraagd of John de Mol er wel verstandig aan had gedaan deze steeds sleetser ogende entertainer naar Talpa te halen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De tv-criticus van het AD heeft bijna altijd gelijk

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Nu is er weer een relletje rond Britt Dekker. De Jong had nuchter naar het laatste programma van deze ‘mediapersoonlijkheid’ (volgens Wikipedia) gekeken en geconstateerd dat het gezeul met een door John de Mol geschonken paard nogal suffe tv opleverde. Bovendien merkte ze op dat het cultiveren van onnozelheid door blonde Britt steeds meer op een ongeloofwaardig trucje lijkt. Toen het slachtoffer boos reageerde, repliceerde De Jong dat de hoofdpersoon van Opgezadeld met Britt niet tegen kritiek kan en zich te veel met jaknikkers omringt.

Hier belanden we bij een belangrijk element van de visies van Angela de Jong: ze heeft praktisch altijd gelijk. Ze kan lyrisch zijn in haar vlot leesbare stukjes, bijvoorbeeld over De luizenmoeder. Maar ze kan ook op goede gronden genadeloos uithalen. Zoals toen ze onlangs een oordeel moest vellen over een zeldzaam onleuke quiz met jongeren van de sympathieke nieuwslezer Jan de Hoop. Maar ze sloeg precies de spijker op de pijnlijke kop. RTL heeft Jan Houdt Hoop dan ook meteen van de buis gehaald. Een pijnlijke afgang voor de nieuwe programmadirecteur Peter van der Vorst, die blijkbaar niet de moeite had genomen het misbaksel van tevoren te bekijken.

Recensenten worden vaak als talentloos gezien

Het vak van criticus heeft niet zo’n hoge status. Tal van jongeren koesteren het verlangen romans te schrijven of films te maken, een stuk minder wijd verbreid is de ambitie om romans en films te recenseren. Recensenten wordt dan ook geregeld voor de voeten geworpen dat ze het talent missen om iets bijzonders te presteren en zich daarom maar hebben gestort op het zuur commentaar leveren op andermans prestaties. De vijanden van Angela de Jong wekken ook graag de indruk dat het hier gaat om een omhooggevallen huisvrouw aan wier bittere opinies geen belang dient te worden gehecht.

Maar de tv-criticus van het AD is een goed geïnformeerde, uitstekende schrijvende vakvrouw met een grote liefde voor het medium dat ze belicht. Dat ze af en toe over heel slechte programma’s moet schrijven, kan haar moeilijk kwalijk genomen worden. In haar onafhankelijkheid, deskundigheid, schrijflust en kritische geest is Angela de Jong een sieraad van de journalistiek waaraan collega’s zich kunnen spiegelen.