Premium Lock Kabinet is naast PAS ook controle kwijt over PFAS

24 oktober 2019Leestijd: 3 minuten
Eén kilo droge grond mag maximaal 0,1 microgram PFAS bevatten. Foto: iStock.

PAS en PFAS. Het kabinet krijgt er maar geen vat op. Arme bedrijven, schrijft Carla Joosten. Kwesties waar tot voor kort niemand over had gehoord, bedreigen het bedrijfsleven en maken het kabinet wanhopig.

Politiek Den Haag is nog maar amper bekomen van de boerenrevolte en daar meldt de volgende bedrijfstak zich voor een protest op het Malieveld. Dit keer is het de bouwsector, die niet alleen is getroffen door de stikstofban (de ongeldigverklaring van het PAS, Programma Aanpak Stikstof), maar ook door PFAS.

Afkortingen lijken op elkaar, en kabinet heeft op beide kwesties geen grip

Beide afkortingen waren tot voor kort zo goed als onbekend. En er is nog een overeenkomst tussen beide kwesties, namelijk dat het kabinet er geen grip op heeft. Het is de controle kwijt en de naamgever van het kabinet, premier Mark Rutte (VVD), is onzichtbaar.

Over stikstof en PAS is al veel gezegd. Over PFAS minder. Dit is niet zomaar een Haags begrip, zoals PAS, maar een internationale verzamelnaam voor zesduizend chemische stoffen die in de grond worden aangetroffen. Ze zijn daar terechtgekomen doordat ze in allerlei producten zitten, zoals tapijt, verf, cosmetica, Tefalpannen, regenkleding, pizzadozen, schoonmaakmiddelen en brandblusschuim. De stoffen zijn onverwoestbaar en water-, vet- en vuilafstotend. Handig, maar een risico voor bodem en water en uiteindelijk de mens.

Vanwege het gezondheidsrisico geldt sinds juli een norm die erop neerkomt dat in de landbouw en de natuur 1 kilo droge grond maximaal 0,1 microgram (mcg) PFAS mag bevatten. Voor de industrie en woningbouw is die grens hoger, maar nog steeds streng. Daarboven mag grond niet meer worden verplaatst. Bedrijven die zelf analyses uitvoerden, troffen in 85 tot 90 procent van de gevallen te veel van het goedje aan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw