Premium Lock Politici die niet opkomen voor bedreigde burgers: zoek andere baan!

20 september 2019Leestijd: 5 minuten
Condoleanceregister voor doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. Foto: ANP

Het drugsgeweld in Amsterdam is een triest gevolg van ernstige nalatigheid bij de staat, die vooral goed voor zijn eigen veiligheid zorgt. Bedreigde burgers als Pim Fortuyn en Theo van Gogh, en recent de broer van kroongetuige Nabil B. en diens advocaat Derk Wiersum, werden niet beveiligd. Daarmee verzuimt de overheid zijn belangrijkste plicht, constateert Afshin Ellian.

Napels aan de Noordzee is niet langer een literaire metafoor. Door de voortwoekerende drugscriminaliteit en het almaar toenemende drugsgebruik verandert Amsterdam langzaam maar zeker in een stad met een even bedenkelijke reputatie als Napels. De criminele winsten worden deels omgezet in geweld. Op klaarlichte dag werd deze week in Amsterdam een onschuldige advocaat geëxecuteerd in opdracht van de georganiseerde misdaad.

Journalisten waren al doelwit, nu ook advocaten: wie is de volgende?

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Wie zijn het volgende doelwit van criminelen: politici, rechercheurs? Journalisten noemde ik bewust niet, want die zijn al het doelwit geweest. Er was de aanslag op het hoofdkantoor van De Telegraaf in 2018, en er zijn de journalisten die met de dood worden bedreigd: John van den Heuvel (Telegraaf, RTL) en Paul Vugts (Het Parool).

Deze week, op 18 september 2019, werd advocaat Derk Wiersum voor zijn huis doodgeschoten. Het zijn geen incidenten meer, er zit een systeem achter. Dan heb ik het nog niet eens over de vergismoord op een zeventienjarige jongen, en alle andere liquidaties in de criminele onderwereld in en buiten Amsterdam. Deze toestand is simpelweg beschamend en onaanvaardbaar.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw