Paar miljoen tipgeld voor arrestatie van Ridouan Taghi: goed idee

21 september 2019Leestijd: 2 minuten
Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsheer van kroongetuige Nabil B. werd op straat geliquideerd. ANP

De opsporing van de voortvluchtige drugsbaron Ridouan Taghi vergt inzet van alle middelen. Minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid voelt wel voor een aanzienlijke verhoging van het tipgeld. Goed idee, vindt Gerlof Leistra.

Op de gouden tip die leidt tot de arrestatie van de spoorloze drugsbaron Ridouan Taghi staat nu nog een premie van 100 duizend euro. Taghi is verdachte van vijf liquidaties en mogelijk ook de opdrachtgever voor de recente liquidatie van advocaat Derk Wiersum, raadsman van kroongetuige Nabil B.

Nieuw bestaan

Een ton is onvoldoende om tipgevers over te halen naar de politie te stappen, zegt onder anderen misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De tipgever is zijn of haar leven niet langer  zeker en heeft veel geld nodig om elders een nieuw bestaan op te bouwen. De Vries denkt eerder aan een bedrag van enkele miljoenen tipgeld. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet doorschemeren dat hij daar wel iets voor voelt en zegde de Tweede Kamer een brief toe.

Onorthodox

Natuurlijk kunnen tipgevers anonimiteit bedingen, maar het gevaar is groot dat die toch uitlekt. En dan hoeven ze niet op genade te rekenen. Dat mogelijk een crimineel aan zijn verraad een paar miljoen overhoudt, is wrang. Maar er is Justitie terecht veel aan gelegen om Taghi op te pakken en voor de rechter te brengen. Zonder inzet van onorthodoxe middelen blijft hij vermoedelijk nog lang spoorloos en vreest de recherche terecht voor nieuwe liquidaties.

Klikken over misdaad loont. De Rotterdamse hoofdofficier van justitie looft maximaal 750 euro uit voor elke tip die leidt tot het vinden van een vuurwapen. Ook dat is een goed idee, al is het een illusie dat op die manier alle vuurwapens kunnen worden opgespoord.