Premium Lock Acht minuten moslimhaat op Radio 1: een gedachte-experiment

29 september 2019Leestijd: 4 minuten
Een NPO radio 1 microfoon. Foto: ANP.

Een minutenlange antisemitische tirade door een bellende luisteraar over ‘geldgierig jodengespuis’ bij een radioprogramma van BNNVARA zette Philip van Tijn aan het denken. Wat als de beller het op een andere bevolkingsgroep had gemunt?

Transcriptie van een radiofragment. Het is een programma waarbij luisteraars kunnen inbellen en dan in gesprek raken met de presentator. De omroep is WNL en de presentator is de vooral bij jongeren gevierde Moshe Cohen.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Er belt ene Mario in die binnen de kortste keren laat weten dat onze wereld wordt bestuurd door ‘geldgierig moslimtuig’. En, onweersproken door de presentator, vervolgt hij: ‘Die lui moeten toch echt uitgeroeid worden, wereldwijd, want we zitten in een spiraal naar beneden.’ De presentator doet een duit in het zakje: ‘Ik begrijp niet alles wat je zegt,’ waarop Mario reageert met ‘Ik ben helemaal geen racist; ik hou van alle mensen’. ‘Dat begrijp ik,’ zegt Moshe Cohen, na welke aanmoediging Mario vervolgt: ‘Alle stenen die je optilt, bij alle onderzoek dat je doet naar bijvoorbeeld aanslagen, daar zitten alleen maar moslims achter. Heus, ik verzin dat niet.’

De presentator vindt nu ook dat Mario wat aangemoedigd moet worden: ‘Ik zie heel veel appjes binnenkomen. ‘Helemaal mee eens”, appt iemand en een ander “1000 procent mee eens”.’ Om de kans verder te verkleinen dat niet iedereen heeft begrepen wat hij bedoelt, zegt Mario het nog maar eens: ‘Stinkende wonden moeten eindelijk eens worden weggesneden. Dit geldgierig moslimgespuis regeert wereldwijd.’ Zo gaat het nog een tijdje door, acht minuten om precies te zijn, waarna Moshe Cohen een einde maakt aan dit ‘echte radio’-gesprek met de uitspraak ‘Je moet je ook voorstellen dat er nu ook mensen kwaad worden, dus ik moet afscheid van je nemen.’

Een ‘geschokte’ Tweede Kamer en OM zouden spoedig volgen

Dit gebeurt ’s nachts, maar de volgende dag barst het tumult los. Bijna alle partijen willen een spoeddebat in de Tweede Kamer, omroepminister Slob dreigt met intrekking van zendtijd bij WNL, de presentator wordt per onmiddellijk ontslagen en directie en Raad van toezicht van WNL bieden hun ontslag aan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw