Premium Lock Dwing kinderen niet om in naam van de mensheid te spreken

27 september 2019Leestijd: 5 minuten
Greta Thunberg omringd door journalisten en fans. Foto: EPA.

Kinderen als Greta Thunberg inzetten voor revolutionaire doeleinden is misdadig, vindt Afshin Ellian. Hij ziet parallellen tussen de islamitische revolutie in Iran en de religieus aandoende beweging die oproept tot een klimaatrevolutie.

Ideologische, revolutionaire bewegingen gebruiken vaak zwakkeren als instrument. Dat heb ik aan den lijve mogen ervaren.

In 1979 werden wij (scholieren) meegesleurd in een van de angstaanjagende gebeurtenissen uit de moderne geschiedenis van het Midden-Oosten: de islamitische revolutie.

Ik behoorde tot de kindsoldaten van de door islamisten geleide revolutie

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Links en islamisten waren dol op kinderen. Wij werden de ongewapende kindsoldaten van een revolutie naar de wens van links, maar geleid door islamisten. Sinds mijn negentiende ben ik los van die revolutionairen en probeer ik dag in dag uit de bloedige gebeurtenissen uit die tijd in mijn hoofd, een kerkhof, een plaats te geven.

Kinderen betrekken bij een ideologische revolutionaire beweging is een ware misdaad. Die nooit verjaart. Het is ook een ultieme vorm van kindermishandeling: kinderen gebruiken voor politieke revolutionaire doeleinden.

Klimaatrevolutionairen even religieus en links als Iraanse revolutionairen

Het is niet meer te ontkennen dat de klimaatdiscussie een ideologisch revolutionaire beweging heeft voortgebracht. Ik heb het hier niet over de wetenschappelijke of democratische debatten over klimaat en duurzaamheid. De klimaatrevolutionairen zijn even religieus en even links als de Iraanse revolutionairen in 1979.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw