Premium Lock Algemene Beschouwingen: de linkse geest is uit de fles

18 september 2019Leestijd: 3 minuten
Algemene Politieke Beschouwingen 2019. Foto: ANP.

Met de Miljoenennota heeft het kabinet iets in gang gezet wat de coalitie op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen slechts met moeite kan beheersen. De linkse geest is uit de fles, schrijft Eric Vrijsen.

VVD-leider Klaas Dijkhoff haalde zijn grootvader – magazijnmedewerker bij het vooroorlogse Philips – erbij om te pleiten voor een mild kapitalisme. Bedrijven moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kennen. Hij verdedigde ook de beslissing van het kabinet om de financiële sluizen open te zetten om te kunnen investeren in biotechnologie, kunstmatige intelligentie, thoriumcentrales of andere innovatieve bedrijvigheid.

De linkse oppositie beloonde Dijkhoff met – zoals hijzelf constateerde – ‘een kus des doods’. Jesse Klaver (GroenLinks) zei te vrezen ‘dat de VVD ons links inhaalt’. Dat was spottend bedoeld. De linkse fracties haalden de koerswijziging van de VVD binnen als een overwinning en eisten dat de grootste regeringspartij nog verder gaat: inkomensnivellering, hogere uitgaven en betere beloning van overheidspersoneel.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw