Premium Lock Geloofwaardigheid OM op het spel in proces-Wilders

14 juni 2019Leestijd: 5 minuten
Wilders bij hoger beroep Marokkanen-uitspraak. Foto: ANP.

Als politieke beïnvloeding door Ivo Opstelten definitief wordt bewezen, moet de strafzaak tegen Geert Wilders van tafel. Het Openbaar Ministerie is anders niet langer geloofwaardig, schrijft Afshin Ellian.

De strafzaak tegen Kamerlid Geert Wilders krijgt een bizarre wending. Zelf ben ik al twee keer opgeroepen door het Hof om als getuigdeskundige op te treden. Daarvoor heb ik al twee rapporten geschreven.

De aangeklaagde was en is van mening dat dit een politiek proces is. Dat is een zware aantijging. Een politiek proces impliceert letterlijk dat de vervolging  politiek is gemotiveerd en ook nog door de politieke concurrenten is geïnitieerd. Ik ken uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis, althans de recente geschiedenis, geen voorbeelden van een politiek proces.

Aantijging ‘politiek proces’ leek lang alleen metaforisch, tot deze week

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Wie stelt, moet bewijzen. Tenzij Wilders en zijn verdediging ‘politiek proces’ als een metafoor gebruiken om de situatie te duiden. Persoonlijk dacht ik dat Wilders vooral metaforisch gebruikmaakte van het begrip ‘politiek proces’. Maar dat is niet langer het geval. De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, kwam deze week met bewijs.

Het Openbaar Ministerie (OM) valt onder de minister van Justitie en Veiligheid. Maar bij het uitoefenen van hun taken, namelijk de vervolging van de wetsovertreders, zijn ze onafhankelijk. Deze onafhankelijkheid is een waarborg tegen ongewenste politieke inmenging.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw