Gerlof Leistra Premium Corner

‘Moreel gebaar’ van NS naar slachtoffers van transporten tijdens oorlog

27 juni 2019

Dat de NS de slachtoffers van transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de concentratiekampen na 75 jaar eindelijk een financiële tegemoetkoming geeft, is de verdienste van nabestaande Salo Muller en zijn advocaat Liesbeth Zegveld. Zij voerden een harde strijd voor gerechtigheid, schrijft Gerlof Leistra. De regeling geldt voor zo’n zesduizend Joden, Roma en Sinti.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervoerde NS op bevel van de Duitse bezetter ruim 100.000 Joden, Roma en Sinti naar Westerbork, Vught of Amersfoort en vandaar naar de Duitse grens. Daar werd de Nederlandse locomotief voor de wagons vervangen door een Duitse en reden de treinen vervolgens door naar de vernietigingskampen. De kosten voor het vervoer bracht NS in rekening bij SS, de Schutzstaffel, in totaal destijds 2,5 miljoen gulden. Deze paramilitaire organisatie betaalde de facturen met van Joden geroofd geld.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.