Premium Lock ‘Moreel gebaar’ van NS naar slachtoffers van transporten tijdens oorlog

27 juni 2019Leestijd: 2 minuten
Holocaust-slachtoffer Salo Muller, voorzitter Job Cohen en president-directeur NS Roger van Boxtel tijdens de presentatie van het advies van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS over hoe de Nederlandse Spoorwegen (NS) s

Dat de NS de slachtoffers van transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de concentratiekampen na 75 jaar eindelijk een financiële tegemoetkoming geeft, is de verdienste van nabestaande Salo Muller en zijn advocaat Liesbeth Zegveld. Zij voerden een harde strijd voor gerechtigheid, schrijft Gerlof Leistra. De regeling geldt voor zo’n zesduizend Joden, Roma en Sinti.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervoerde NS op bevel van de Duitse bezetter ruim 100.000 Joden, Roma en Sinti naar Westerbork, Vught of Amersfoort en vandaar naar de Duitse grens. Daar werd de Nederlandse locomotief voor de wagons vervangen door een Duitse en reden de treinen vervolgens door naar de vernietigingskampen. De kosten voor het vervoer bracht NS in rekening bij SS, de Schutzstaffel, in totaal destijds 2,5 miljoen gulden. Deze paramilitaire organisatie betaalde de facturen met van Joden geroofd geld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw