Robbert de Witt Premium Corner

Poetin wordt nu zelf slachtoffer van de Stalin-cultus

16 mei 2019

President Vladimir Poetin is wat populariteit betreft voor het eerst ingehaald door Sovjet-dictator Jozef Stalin. Dat is een probleem voor de leider van Rusland, schrijft Robbert de Witt.

Jozef Stalin (1878-1953) speelde een positieve rol in de Russische geschiedenis en was een gerespecteerde historische figuur. Iedereen met enig besef van de Russische geschiedenis zou deze opmerking zien als een provocatie, een grove misleiding van hetgeen er werkelijk is gebeurd. Een groeiend aantal Russen denkt er anders over.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Stalins paranoia tijdens zijn dertigjarige regeerperiode (1922-1952) leidden tot ongekende zuiveringen in zijn directe omgeving, in de communistische partij en in het hele land. Over het totale aantal doden als gevolg van zijn wreedheid is geen duidelijkheid: het kunnen er drie miljoen zijn, maar ook twintig miljoen.

Tegelijk leidde Stalin de Sovjet-Unie in de strijd tegen nazi-Duitsland. Dat Rusland Adolf Hitler kon verslaan, is voor een groot deel te danken geweest aan de offers die de Russische bevolking bracht. Meer dan 26 miljoen Russen kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat haast onbevattelijk hoge aantal was mede het gevolg van Stalins roekeloosheid en zijn verkeerde militaire beslissingen. Daarover werd in de jaren na de oorlog uiteraard niet gesproken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.