Simon Rozendaal Premium Corner

Je zou er bijna klimaatscepticus van worden

23 april 2019Leestijd: 4 minuten

Dat de mens bijdraagt aan opwarming door meer CO2 in de atmosfeer te pompen dan de oceaan kan opnemen, is voor mij al heel lang gesneden koek. Gassen als kooldioxide (CO2) voorkomen dat de aarde warmte uitstraalt naar het koude heelal, zo is bekend sinds Eunice Newton Foote daar in 1856 over publiceerde, schrijft Simon Rozendaal.

Ik leerde er over tijdens mijn studie scheikunde, waar het broeikaseffect werd gedoceerd bij het kersverse vak milieukunde. Maar klimaatverandering is van alle tijden en dus is de kern van het probleem welk deel van de tegenwoordige opwarming natuurlijk is en wat door de mens is veroorzaakt.

Meteorologie was een vak voor de minder begaafden

Als wetenschapsjournalist heb ik lang getwijfeld of een gas in zulke minieme concentraties (0,04 procent!) zo’n grote invloed kon hebben. Temeer daar de klimaatwetenschap nog in de kinderschoenen stond. Richard Lindzen, gerenommeerd klimaathoogleraar aan universiteit MIT, zei in 1991 toen ik hem interviewde voor Elsevier Weekblad: ‘Meteorologie is altijd beschouwd als een vak voor de minder begaafden. Niet eens second best.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat is veranderd. De klimaatwetenschap is nog steeds onvolwassen en heeft last van activistische groeistuipen, maar zij is tegenwoordig sexy, er gaat veel subsidie naartoe en dus werken er slimme mensen. Met elk nieuw klimaatrapport zie je de inzichten en de stand van de wetenschap toenemen.

Dus jawel, ook ik ben nu de mening toegedaan dat de mens een flinke bijdrage aan de opwarming levert. Dat gezegd hebbende, allemachtig wat wordt die overdreven.

 

Walrussen springen niet door opwarming van klif

Om politieke en financiële redenen (veel bedrijven en mensen hebben baat bij de tamelijk zinloze technieken die tegen opwarming worden ingezet) worden God en klein pierke – zoals ze bij de zuiderburen zeggen – erbij gehaald om te suggereren dat de wereld vergaat.

De gerenommeerde Britse natuurfilmer David Attenborough laat in zijn nieuwste serie, Our Planet, zien hoe tientallen walrussen van een klif springen. Moraal: dat komt er van als de aarde opwarmt en er niet genoeg ijs overblijft voor die zielige bromsnorren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.