Zo ontlokte Peter R. de Vries Holleeder zijn bekentenis

08 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Holleeder

Door het vrijgeven van een vertrouwelijk telefoongesprek in april 2011 met crimineel Willem Holleeder vanuit de gevangenis zorgt misdaadverslaggever Peter R. de Vries voor aanvullend bewijs in het bijna afgesloten strafproces tegen de Neus.

Verdwijnt hij voor altijd achter de tralies? Alles wat u moet weten over het Holleeder-proces

Via de zogeheten advocatenlijn van zijn toenmalige advocaat Stijn Franken sprak Willem Holleeder in april 2011 een uur lang vanuit gevangenis De Schie in Rotterdam met misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Holleeder voelde zich bedreigd door advocaat Bénédicte Ficq van zijn partner-in-crime Dino Soerel. Ficq zou Holleeder hebben ‘gedwongen’ een voor haar cliënt Soerel ontlastende verklaring af te leggen over diverse liquidaties. Ficq noemde die bewering eerder al onzinnig. Zij zou alleen hebben gezegd dat ze Holleeder als getuige wilde oproepen.

Openhartig

Omdat een advocatenlijn niet mag worden afgeluisterd, durfde Holleeder openhartig te spreken over zijn eigen rol in de Amsterdamse onderwereld. Hij vertelde onder meer uitvoerig over zijn samenwerking met Soerel en de in februari 2011 geliquideerde Stanley Hillis. In de nu lopende rechtszaak tegen hemzelf ontkende Holleeder met klem het bestaan van dit criminele driemanschap. Voor het Openbaar Ministerie (OM) levert de opname dus aanvullend bewijs tegen Holleeder.

De Vries beloofde destijds dat hij het gesprek pas zou publiceren als Holleeder ‘op onnatuurlijke wijze’ was overleden. Lees: was vermoord door Soerel. Dat De Vries de bandopname nu aan het OM heeft overhandigd, is dapper. Natuurlijk had hij het veel eerder kunnen doen, maar ook nu nog zal Holleeder hem dat op zijn zachtst gezegd niet in dank afnemen. Vorig jaar maakte De Vries ook al een vertrouwelijke brief van Holleeder openbaar.

Confrontatie

De nieuwe ‘Holleedertape’ wordt naar verwachting op maandag 14 januari in de rechtbank besproken. Dan wordt Peter R. de Vries opnieuw gehoord als getuige tegen Holleeder. Het belooft een spannende confrontatie te worden.