Rob Ramaker Premium Corner

Gentech-experiment met verbeterde baby is roekeloos

05 december 2018Leestijd: 3 minuten

Een roekeloos Chinees experiment met een baby bedreigt het draagvlak voor gentechnologie, schrijft Rob Ramaker.

Geboren worden met een ernstige genetische aandoening als de ziekte van Duchenne is een wreed lot. Eén fout in het erfelijk materiaal veroordeelt patiënten tot een korter en beperkter leven. Daarom flakkert de hoop op bij elke nieuwe ontwikkeling in de gentechnologie die zo’n defect misschien kan repareren. Zeker wanneer deze zo krachtig is als het in 2012 ontdekte CRISPR-Cas. Deze zogenoemde knipmethode maakt het eenvoudig om genetisch materiaal aan te passen. Dat kan in tomaten of koeien, maar ook in mensen.

Luister ook naar de podcast:

Dat laatste is zeer controversieel, en juist dat zou de Chinese wetenschapper He Jiankui hebben gedaan. Op 28 november werd bekend dat een door hem genetisch veranderde tweeling is geboren. De vader zou seropositief zijn. De aangebrachte wijziging zou Lulu en Nana beschermen tegen infectie met hiv, het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. Die aanpassing is erfelijk, dus ook de kinderen en kindskinderen van Lulu en Nana krijgen deze mee.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.