Koninklijke familie Bush: te netjes voor Trump?

02 december 2018Leestijd: 3 minuten
George Bush Senior en George Bush Junior op 25 april 2013

Met het heengaan van George H.W. Bush is er nog maar één oud-president Bush over. Deze voorname Republikeinse politieke familie mocht zich sinds het aantreden van Donald Trump verheugen in toenemende populariteit, constateert Rik Kuethe.

De ontstaansgeschiedenis van blank Amerika mag dan veel te maken hebben met de afkeer van de Europese monarchieën, de latere bewoners van het continent hebben nooit veel moeite gehad met vertegenwoordigers van een dynastie in of in de nabijheid van het Witte Huis. Denk aan de Roosevelts, de Kennedy’s en de Clintons. Maar zeker ook aan de Bush-dynastie.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Geen watje

Prescott Bush, de vader van de op 30 november op 94-jarige leeftijd overleden oud-president George Herbert Walker Bush, was een voorname en schatrijke Republikein (die combinatie kwam toen veel vaker voor) die het tot Senator bracht. George H.W. werd met een zilveren lepel in de mond geboren.

Tot een watje uitgroeien deed hij echter allerminst. Hij was een bekwaam oorlogsvlieger die zijn bommenwerper ‘Barbara’ had genoemd, naar zijn vrouw. Deze karaktervolle matrone, Barbara Pierce, stamde af van Franklin Pierce, die van 1853 tot 1857 in het Witte Huis zetelde.

Weinig geliefd en omstreden

Met zijn zoon George W. Bush had senior aanvankelijk veel te stellen. Toen zijn vader hem voor de zoveelste keer berispte vanwege zijn rokkenjagerij en drankmisbruik, stelde junior voor om dan maar mano a mano te gaan. Van dat handgemeen is het gelukkig nooit gekomen.

Bush junior was tijdens zijn presidentschap in Europa weinig geliefd en thuis omstreden, vooral vanwege de oorlog om Irak. Opmerkelijk is dat dezer dagen van Oslo tot Palermo de waardering voor de jonge Bush groeit en die voor de Clintons navenant afneemt. George Bush is gaan schilderen en is de beste maatjes met Michelle Obama. Wat ook helpt, is dat bijna al zijn voormalige critici Donald Trump als tien keer erger beschouwen.

Alle 45 Amerikaanse presidenten

Buitenlandredacteur en Amerika-kenner Rik Kuethe schreef portretten van alle ­presidenten van de Verenigde Staten, met daarin in het bijzonder aandacht voor hun relatie met Nederland. Dit boek telt 246 pagina’s en kost € 14,95. Bestel Alle 45 Amerikaanse presidenten op: shop.elsevierweekblad.nl, of bel 085-8888151.

Barbara Bush, de echtgenote van George Herbert Walker Bush, heeft er zelf ooit haar afkeuring over uitgesproken dat de families Clinton en Bush zo lang het Witte Huis bezet hebben gehouden. Dat vond ze niet zo democratisch. Zolang een president maar netjes wordt gekozen, valt op die mening trouwens nog wel wat af te dingen.

Te netjes voor het tijdperk-Trump

Was de familie Bush daadwerkelijk koninklijk geweest, dan was Jeb Bush de logische opvolger van Barack Obama geweest. Maar het Amerikaanse volk lustte deze Bush met gering charisma niet – ‘Low Energy Jeb’, was Trumps smalende maar ook treffende scheldnaam voor deze telg van George Bush senior.

Terugblikkend zou je kunnen stellen dat de familie Bush wellicht te voornaam, te netjes was voor het tijdperk-Trump.