Bram Hahn Premium Corner

Verbied import soja en palmolie pas als er goed alternatief is

21 november 2018Leestijd: 2 minuten

Frans importverbod op soja en palmolie klinkt goed. Maar helpt het ook? Bram Hahn is sceptisch: zolang er geen goede alternatieven zijn, blijven de producten nodig.

De Franse overheid voert in 2030 een verbod in op producten die bijdragen aan ontbossing in de tropen. Het gaat daarbij om gewassen als soja en oliepalmen. Voor de teelt daarvan worden in vooral Brazilië, Maleisië en Indonesië miljoenen hectare tropisch oerwoud gekapt. Van dat oerwoud is de afgelopen vijftig jaar een gigantisch deel veranderd in landbouwareaal. Dat gaat ten koste van de bio­diversiteit en de capaciteit van het bos om zuurstof te produceren en broeikasgassen vast te houden. Frankrijk schat dat de teelt van dergelijke gewassen heeft geleid tot eenderde van de wereldwijde ontbossing.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.