Premium Lock Wie profiteren er van de moordzaak-Khashoggi?

22 november 2018Leestijd: 4 minuten
Salah Khashoggi (rechts), zoon van de vermoorde journalist ontvangt steunbetuigingen, 16 november

Zolang er vragen blijven over de liquidatie van de Saudische journalist Jamal Khashoggi, zijn er partijen die er strategisch voordeel uit denken te kunnen halen. Het vermeende brein achter de moord incluis: kroonprins Mohamed bin Salman.

Het is inmiddels ruim zeven weken geleden dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi verdween, nadat hij op 2 oktober het Saudische consulaat in Istanbul was binnengestapt om er documenten op te halen voor zijn aanstaande huwelijk. Hij kwam nooit meer naar buiten.

Wat er precies is gebeurd, is nog altijd onduidelijk. Zo is het lichaam van Khashoggi nog altijd ‘zoek’ en is de hamvraag nog onbeantwoord: kregen de achttien verdachten de opdracht van de Saudische kroonprins Mohamed bin Salman, de machtigste man van Saudi-Arabië?

Gek genoeg speelt dat veel betrokkenen in de kaart: zolang deze zaak zich voortsleept, is er voordeel te halen.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is chef van de redactie Buitenland bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

‘Ik weet precies wat erop staat zonder dat ik ernaar hoef te luisteren’

Voor critici van Donald Trump bijvoorbeeld. De afgelopen dagen bleek opnieuw dat de Amerikaanse president de zaak vooral zo snel mogelijk lijkt te willen vergeten. Hij bevestigde afgelopen weekeinde weliswaar dat ook zijn regering geluidsopnames heeft ontvangen van de Turken – waarop de moord op Khashoggi te horen zou zijn – maar Trump wil er niet naar luisteren. ‘Het is een vreselijke opname. Ik weet precies wat erop staat zonder dat ik ernaar hoef te luisteren. Het is heel gewelddadig, heel wreed en heel vreselijk,’ aldus de president tegen Fox News zondag.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw