Premium Lock Waarom onze excuses aanbieden aan moffenmeiden?

28 oktober 2018Leestijd: 4 minuten
Moffenmeid kaalgeknipt in Zutphen. Foto: Screenshot YouTube

De vernederingen die de moffenmeiden na de oorlog moesten ondergaan, waren niet altijd even netjes, en al helemaal niet volgens de principes van de rechtsstaat, schrijft Philip van Tijn. Maar officiële excuses van de Nederlandse regering? Maak die liever eerst aan de nabestaanden van de uitgemoorde joden, die Nederland massaal in de steek heeft gelaten.

Onze minister-president schijnt erg efficiënt te zijn, geen tijdvermorser. Daarom stel ik voor dat hij de eerstkomende persconferentie zijn excuses aanbiedt aan eenieder die sinds de Batavieren op boomstammen bij Lobith Nederland binnenkwamen, door die Batavieren en al hun nazaten ooit beledigd, vervolgd, gekwetst, vermoord, niet voldoende beschermd zijn geweest. Ruttes opvolgers zullen hem dankbaar zijn!

Want Joost mag weten wat de toekomst nog aan onzin in petto heeft. Ineens zijn nu trending topic de moffenmeiden, voor wie de Stichting Werkgroep Herkenning niet zozeer herkenning maar erkenning vraagt. Erkenning dat de wijze waarop ze in de meidagen van 1945 bejegend zijn niet zo gemoeten had. Overigens zijn daarvan niet velen meer in leven, maar het gaat om de moffenmeidenkinderen, want die hebben enorme trauma’s opgelopen; het heeft hun leven beïnvloed.

Moffenmeiden en moffenhoeren

We hebben het hier over moffenmeiden, wel te onderscheiden van moffenhoeren. De eerste soort bestond uit (meestal jonge) vrouwen die als min of meer vaste vriend een Duitse militair hadden, gelegerd in Nederland. De tweede soort was minder eenkennig en legde het met menige vijandelijke militair volgtijdelijk aan (als je een officier had verleid was je natuurlijk spekkoper: nòg mooier uniform).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw