Premium Lock Verklaar islamist Khashoggi niet heilig

19 oktober 2018Leestijd: 5 minuten
Khashoggi in 2014. Foto: ANP.

Natuurlijk is het vermoorden van een dissident als Jamal Khashoggi een misdaad. Maar Khashoggi verdient zeker geen heiligverklaring, schrijft Afshin Ellian. De Saudische journalist was een islamist en een vriend van Osama bin Laden.

Despotische staten vermoorden zonder scrupules hun tegenstanders. Begin deze maand verdween Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. Het lijkt erop dat hij is vermoord. Het regime van president Recep Tayyip Erdogan van Turkije heeft de zaak openbaar gemaakt.

Genoeg aanwijzingen dat Saudi’s achter verdwijning zitten

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Uit de beelden blijkt dat kort na zijn verdwijning een aanzienlijk aantal Saudische veiligheidsmensen in Istanbul arriveert. Wat ze daar vervolgens precies hebben gedaan, weten we niet. Maar er zijn genoeg aanwijzingen om aan te nemen dat hun komst te maken had met de verdwijning van Khashoggi. Het is een verbazingwekkende zaak.

Het doden van dissidenten is te allen tijde een misdaad. Daarover kunnen we kort zijn. Bovendien is de inzet van diplomaten voor het plegen van een misdrijf buitengewoon schadelijk voor de diplomatie. Mocht het vast komen te staan dat de Saudische ambtenaren deze misdaad hebben gepleegd, dan zullen de daders en opdrachtgevers voor het gerecht moeten verschijnen.

Gerbert van der Aa, correspondent in Afrika en het Midden-Oosten, sprak Khashoggi twee maanden geleden nog: ‘Hij was bezorgd dat er iets met hem ging gebeuren’

Nu al wordt gesuggereerd dat kroonprins Mohamed bin Salman de opdrachtgever is. Daarvoor heb ik nog geen harde bewijzen gezien. De aanwezigheid van twee beveiligers van de prins in Istanbul is een aanwijzing, maar geen bewijs. Het neemt niet weg dat hij, als de feitelijke machthebber in Saudi-Arabië, politiek verantwoordelijk is voor de daden van zijn ambtenaren.

Voorzichtigheid geboden: Bin Salman heeft veel vijanden

Waarom ben ik zo voorzichtig? Dat heeft te maken met een aantal feiten. Bin Salman heeft veel vijanden in en buiten Saudi-Arabië. Hij liet multimiljardairs arresteren. Ook kondigde hij de erkenning van de staat Israël aan. De knullig gepleegde misdaad in Istanbul biedt natuurlijk een uitgelezen kans om met Bin Salman af te rekenen, en niet omdat zijn belagers interesse hebben in gerechtigheid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw