Premium Lock Politiek toont dubbele moraal op Grote Markt in Haarlem

16 oktober 2018Leestijd: 3 minuten
Steunbetuiging voor burgemeester Haarlem Jos Wienen. Foto: ANP.

Mooi dat er zondag zoveel steun van burgers was voor de bedreigde Haarlemse burgemeester Jos Wienen. Maar de manifestatie, en dan vooral de rol van minister Ollongren, had ook iets potsierlijks, schrijft Geerten Waling.

Het was hartverwarmend afgelopen zondag. Half Haarlem was naar de Grote Markt getogen om morele steun te geven aan de burgemeester, die na dreigementen van onbekende criminelen moest onderduiken.

Geerten Waling

Geerten Waling is historicus en schrijver van o.a. de boeken Zetelroof (2017) en 1848 – Clubkoorts en revolutie (2016). Hij schrijft iedere dinsdag een blog voor Elsevier Weekblad.

Met tranen in de ogen scandeerde het volk zijn naam en luisterde naar een keur aan lokale en landelijke beroemdheden die allemaal nog eens kwamen vertellen wat iedereen al wist en vond: blijf met je tengels van de burgemeester af. Een voor deze gepolariseerde en verongelijkte tijd zeldzame eendracht doorstroomde het stadje aan het Spaarne, als een nazomerzon die niemand meer dacht dat zou komen.

Zouden bedreigers nu écht terugdeinzen?

Naast de – terechte – steun voor de benarde burgemeester, Jos Wienen, had het tafereel op de Haarlemse Grote Markt ook iets koddigs. Zouden de bedreigers, ongetwijfeld doorgewinterde criminelen, echt terugdeinzen nu zij weten dat de ‘burgervader’ de bevolking achter zich heeft? En is dat dan slecht nieuws voor bedreigde bestuurders die niet zo’n volksoploop ten deel valt? Wienen werd dapper, moedig en heldhaftig genoemd. De man niet te na gesproken, maar zijn dat nu woorden die passen bij een slachtoffer van bedreiging?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw