Rob Ramaker Premium Corner

Overwinning klimaatactiegroep Urgenda voert druk op coalitie op

09 oktober 2018

Een grote overwinning voor klimaatactiegroep Urgenda. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde ook in hoger beroep dat de Nederlandse Staat ervoor moet zorgen dat in 2020 minstens 25 procent minder CO2 wordt uitgestoten. Alleen zo zou kunnen worden voorkomen dat ‘gevaarlijke klimaatverandering’ optreedt. In de meest recente cijfers stoot Nederland 13 procent minder uit.

In een eerste reactie laat het kabinet weten het vonnis uit te zullen voeren. Maar het is onduidelijk hoe de overheid het voor zich ziet om op zo’n korte termijn het verschil tussen 13 en 25 procent te overbruggen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De overheid zal hebben geanticipeerd op een eventuele negatieve uitspraak. Toch zet de uitspraak extra druk op het thema klimaat in een coalitie die hier meer en meer verdeeld over lijkt. Dit najaar wordt verder onderhandeld over een klimaatakkoord en terwijl CDA en VVD in de media vooral op de rem trappen, staan ChristenUnie en D66 juist een ambitieus klimaatbeleid voor.

Het kabinet spreekt vooral over de klimaatambities op de lange termijn. In 2030 moet Nederland 49 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990 en in 2050 zelfs 95 procent minder.  Maar het Urgenda-vonnis dwingt juist op korte termijn tot – mogelijk ingrijpende – maatregelen.

Nog een strohalm voor de Staat

De Staat kan nog in cassatie en zal dat waarschijnlijk ook doen, hoewel het kabinet zich in de eerste reactie op de vlakte houdt. Maar het is de vraag hoeveel kans dit maakt. Ook in hoger beroep liet het vonnis aan duidelijkheid weinig te wensen over.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.