Premium Lock Overwinning klimaatactiegroep Urgenda voert druk op coalitie op

09 oktober 2018Leestijd: 3 minuten
Marjan Minnesma en andere actievoerders. Foto: ANP.

Een grote overwinning voor klimaatactiegroep Urgenda. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde ook in hoger beroep dat de Nederlandse Staat ervoor moet zorgen dat in 2020 minstens 25 procent minder CO2 wordt uitgestoten. Alleen zo zou kunnen worden voorkomen dat ‘gevaarlijke klimaatverandering’ optreedt. In de meest recente cijfers stoot Nederland 13 procent minder uit.

In een eerste reactie laat het kabinet weten het vonnis uit te zullen voeren. Maar het is onduidelijk hoe de overheid het voor zich ziet om op zo’n korte termijn het verschil tussen 13 en 25 procent te overbruggen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De overheid zal hebben geanticipeerd op een eventuele negatieve uitspraak. Toch zet de uitspraak extra druk op het thema klimaat in een coalitie die hier meer en meer verdeeld over lijkt. Dit najaar wordt verder onderhandeld over een klimaatakkoord en terwijl CDA en VVD in de media vooral op de rem trappen, staan ChristenUnie en D66 juist een ambitieus klimaatbeleid voor.

Het kabinet spreekt vooral over de klimaatambities op de lange termijn. In 2030 moet Nederland 49 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990 en in 2050 zelfs 95 procent minder.  Maar het Urgenda-vonnis dwingt juist op korte termijn tot – mogelijk ingrijpende – maatregelen.

Nog een strohalm voor de Staat

De Staat kan nog in cassatie en zal dat waarschijnlijk ook doen, hoewel het kabinet zich in de eerste reactie op de vlakte houdt. Maar het is de vraag hoeveel kans dit maakt. Ook in hoger beroep liet het vonnis aan duidelijkheid weinig te wensen over.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw