Premium Lock Staatsman Kok stond aan wieg Fortuynrevolte

22 oktober 2018Leestijd: 4 minuten
Wim Kok. Foto: ANP.

Wim Kok was een waardige premier, schrijft Afshin Ellian. Maar omdat ook Kok geen antwoord wist op het onbehagen dat de modialisering veroorzaakte, stond hij mede aan de wieg van de Fortuynrevolte.

Niet alle politieke leiders belichamen een bijzonder tijdperk. Oud-premier Ruud Lubbers (1939-2018) was de man die Nederland uit een economische crisis haalde en de weg vrijmaakte voor wat later het neoliberalisme zou worden genoemd. Het neoliberalisme is een moeilijk definieerbare term. In werkelijkheid ging het om de terugtredende overheid: de privatisering van een aanzienlijk deel van de publieke sector.

Lubbers voer mee op de golven van Thatcher en Reagan

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Deze privatiseringsbeweging kreeg pas na Lubbers vorm en inhoud. Omdat Lubbers een internationale meeloper was en niet een meedenker. Zonder een specifiek ontwerp of gedachte voer hij op met de golven die Margaret Thatcher (1925-2013) en Ronald Reagan (1911-2004) hadden teweeggebracht.

De politieke leiders van de Koude Oorlog en kort daarna gaan langzamerhand heen. En daarmee wordt een belangrijk tijdperk definitief afgesloten.

Ook Wim Kok is overleden. In tegenstelling tot Lubbers vertegenwoordigde Kok een bijzonder tijdperk, omdat hij zelf medevormgever van dat tijdperk was. Kok was geen internationale meeloper. Kok (1938-2018) was zonder meer een waardige premier.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw