Premium Lock Kabinet, fluit Nederlandse Turken terug!

25 mei 2018Leestijd: 4 minuten
Turkse soldaten nabij de Syrische stad Afrin. Foto: AFP.

Nederland dreigt de controle over een vitaal belang te verliezen. Ik heb het hier niet over gas, olie of telecommunicatie, maar over Nederlanders van Turkse komaf.

Het vorige kabinet besloot om, waar het om vitale economische belangen gaat, de overname van Nederlandse door buitenlandse bedrijven te belemmeren. Mag een ander land een deel van de Nederlandse bevolking mobiliseren voor een militaire strijd? Ruim 350.000 Nederlanders staan onder controle van een andere staat.

Ook een substantieel deel van de Nederlandse bevolking kan worden beschouwd als een vitaal belang. Waarom? Daarvoor zijn minstens drie redenen: veiligheid, economie én recht en sociale cohesie. Recht ordent de samenleving en draagt bij aan sociale cohesie door waarden en normen als handelingsperspectieven te bieden.

Daarbij denken we aan de grondrechten (vrijheden, gelijkheid, democratie, rechtsstaat enzovoorts). Maar Turkse Nederlanders zijn uitgeleverd aan de controle en grillen van de Turkse regering. Daarmee wordt een vitaal belang van Nederland ondermijnd. Al decennialang doen kabinetten van verschillende samenstellingen niets om deze ondermijnende Turkse interventie te beëindigen.

Turkse interventie beperkt zich niet tot de moskee

Turkse moskeeën in Nederland staan onder controle van de Turkse regering. Waarom is dat niet verboden? Tja, de Turkse regering zou dat niet leuk vinden. Sinds wanneer is voor de bescherming van een vitaal Nederlands belang de mening van een ander land doorslaggevend? En dit is niet eens de enige vorm van de Turkse interventie in Nederland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw