Premium Lock Memo’s: het slechte politieke kompas van Rutte en Wiebes

25 april 2018Leestijd: 2 minuten
Rutte tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer - Foto: ANP

‘Naar eer en geweten.’ Premier Mark Rutte (VVD) zei het dinsdag een paar keer achter elkaar. Hij had niet gelogen toen hij een paar maanden geleden zei dat hij in de kabinetsformatie geen ambtelijke stukken onder ogen had gehad over het afschaffen van de dividendbelasting. Althans, hij had er op dat moment ‘geen herinnering aan’.

De oppositie heeft beet. PvdA, GroenLinks en PVV keren zich tegen het afschaffen van de dividendbelasting en hun belangrijkste argument is dat Rutte en zijn mede-onderhandelaars in de kabinetsformatie daarover leugens hebben verteld. Rutte openbaarde dinsdag een serie documenten over die fiscale maatregel, terwijl hij het eerder deed voorkomen alsof er geen documenten waren.

Asscher (PvdA) wilde Klaver (GroenLinks) loef afsteken

De oppositie ging er dinsdag al hard in. Iedereen wist dat er vandaag, woensdagmiddag, een Kamerdebat zou komen, maar PvdA-leider Lodewijk Asscher kon niet wachten en riep Rutte al in het vragenuurtje op het matje. Asscher wilde concurrent Jesse Klaver (GroenLinks) de loef afsteken.

Deze gretigheid kan de oppositie vandaag opbreken. De diverse fractieleiders wedijveren vooral met elkaar en dan kan Rutte ontsnappen. Zeker als Geert Wilders (PVV) er dan nog eens met grof geschut – ‘Rutte en zijn Unilevervriendjes’ – overheen gaat.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw