Premium Lock Wie zal de liberale wereldorde beschermen?

25 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Emmanuel Macron (links) en Donald Trump. Foto: ANP.

De stabiliteit van de bestaande liberale wereldorde hangt af van leiderschap. De Amerikaanse president Donald Trump lijkt echter niet veel op te hebben met orde, noch met vrijhandel. Maar wie kan de klassieke Amerikaanse rol als beschermer van de liberale wereldorde overnemen?

Na de Tweede Wereldoorlog bouwden de Amerikanen samen met de Britten aan een liberale wereldorde. De Angelsaksische wereld wilde voorkomen dat de wereld weer ten prooi zou vallen aan crisis, protectionisme, fascisme en een wereldoorlog.

Internationaal systeem van waarden, soevereiniteit en mensenrechten

Om dit te bereiken, werd er een internationaal systeem gecreëerd dat was gebaseerd op rechtsstatelijke waarden, soevereiniteit, mensenrechten en territoriale integriteit. Elk land kon lid worden van de Verenigde Naties (VN), de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het systeem werkte heel aardig aangezien de Verenigde Staten beschikten over veel economische en militaire macht, en via allerlei allianties verbonden waren met Europa en Azië. Het succes van de Amerikaanse democratie gaf ook het internationale systeem glans. Kernwapens zorgden ervoor dat bedreigers van de liberale wereldorde zich niet alles konden veroorloven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw