Arend Jan Boekestijn Premium Corner

Wie zal de liberale wereldorde beschermen?

25 maart 2018

De stabiliteit van de bestaande liberale wereldorde hangt af van leiderschap. De Amerikaanse president Donald Trump lijkt echter niet veel op te hebben met orde, noch met vrijhandel. Maar wie kan de klassieke Amerikaanse rol als beschermer van de liberale wereldorde overnemen?

Na de Tweede Wereldoorlog bouwden de Amerikanen samen met de Britten aan een liberale wereldorde. De Angelsaksische wereld wilde voorkomen dat de wereld weer ten prooi zou vallen aan crisis, protectionisme, fascisme en een wereldoorlog.

Internationaal systeem van waarden, soevereiniteit en mensenrechten

Om dit te bereiken, werd er een internationaal systeem gecreëerd dat was gebaseerd op rechtsstatelijke waarden, soevereiniteit, mensenrechten en territoriale integriteit. Elk land kon lid worden van de Verenigde Naties (VN), de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het systeem werkte heel aardig aangezien de Verenigde Staten beschikten over veel economische en militaire macht, en via allerlei allianties verbonden waren met Europa en Azië. Het succes van de Amerikaanse democratie gaf ook het internationale systeem glans. Kernwapens zorgden ervoor dat bedreigers van de liberale wereldorde zich niet alles konden veroorloven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.