Wopke Hoekstra debuteert met flair: wie is hij?

09 november 2017Leestijd: 3 minuten
Wopke Hoekstra - bron: ANP

Niet bang, helder, uitleggen, complimenteren en soepel debatteren. Zie hier de stijl van minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA). Zijn debuut in de Tweede Kamer tijdens de Financiële Beschouwingen was zelfverzekerd.

Wie is de redelijk onbekende 42-jarige CDA-minister die alleen al vanwege zijn 2 meter lengte opvalt in kabinet-Rutte III?

Houd Wopke Hoekstra in de gaten, klonk het jaren geleden al in het CDA. De jurist, die al op zijn 35ste  in de Eerste Kamer belandde, wordt afgeschilderd als een van de wonderkinderen in de politiek.

Zijn motto: rust, reinheid en regelmaat

De in Zeist opgegroeide en in Leiden afgestudeerde Hoekstra gaf bij zijn aantreden zijn visitekaartje af met een persoonlijk motto: rust, reinheid en regelmaat. Dit naar de jaren vijftig van de vorige eeuw riekende gezegde, betekent niet dat Hoekstra een ouderwetse man is.

Hij lijkt met zijn no-nonsensehouding eerder een soort Ruud Lubbers in zijn jonge dagen. Ook toont hij hetzelfde ongeduld. ‘Van nature ongeduldig denk ik vaak dat dingen sneller kunnen,’ zei hij in debat met de Tweede Kamer. Hoekstra wil dingen beter maken. Vandaar dat hij tijdens zijn debuut in Brussel meteen hamerde op hervormingen van de economieën in de eurolanden die dat nog niet hebben gedaan. Pas als dat is gebeurd, wil hij praten over het optuigen van de eurozone met nieuwe instellingen.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten
Kabinet doorstaat vuurdoop in parlement goed >

Als student was Wopke Hoekstra al no nonsense. In het AD memoreert vriend Wouter van der Gaag dat Hoekstra zijn medestudenten aanmoedigde om hun studie serieus te nemen opdat ze tijd zouden overhouden voor andere zaken. Van der Gaag: ‘Hij was zeker geen bierdrinkende corpsbal.’ Hoekstra was preses van studentencorps Minerva. Een springplank voor zijn latere carrière. Hij trad in dienst bij Shell en werkte in commerciële functies in Berlijn, Hamburg en Rotterdam. In 2006 verruilde hij het olieconcern voor adviesbureau McKinsey.

Gedoogconstructie met de PVV stond hem niet aan

Sinds 2011 combineerde hij zijn werk bij McKinsey met het lidmaatschap van de Senaat. Een jaar eerder had hij het aanbod om op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer te komen afgeslagen. De gedoogconstructie met de PVV stond hem niet aan. Maar zijn reputatie bleef hem vooruitsnellen. Hoekstra zou het CDA-verkiezingsprogramma voor de verkiezingen in maart 2017 schrijven, maar meldde zich af toen zijn pasgeboren zoontje ernstig ziek bleek en schoof weer aan toen het beter met hem ging.

De vader van vier kinderen is volgens zijn officiële cv ‘verloofd’: met zijn vriendin uit zijn studententijd, die zelf arts is. Het gezin woont in Bussum.

Hoekstra’s debuut als minister kenmerkte zich door een chaotisch begin op de tweede dag van de Financiële Beschouwingen. De PVV eiste een debat over de afschaffing van de dividendbelasting en 50Plus wilde dat premier Mark Rutte uitleg kwam geven, maar beide eisen werden na hoofdelijke stemming door een Kamermeerderheid afgewezen. Het debat begon door dit alles wel een uur te laat.

Hoekstra: ‘Ik heb me allerlei romantische en minder romantische voorstellingen gemaakt van het begin hier, maar dit had ik niet helemaal verwacht.’

Later op de dag werd alsnog besloten tot een debat met Rutte op een later tijdstip.

De warme hand en een deur op de kier

Hoekstra mag dan politiek gezien een onbeschreven blad zijn, maar toont zich van meet af aan assertief. ‘De heer Baudet is een geweldige debater, ik verheug me al op de knip in de filmpjes,’ reageerde hij op een interruptie van FvD-Kamerlid Thierry Baudet. Ook waarschuwde hij dat hij wil voorkomen dat ‘mij iets in de mond wordt gelegd wat ik niet heb gezegd’.

De CDA’er gaf grif toe dat hij in een gespreid bedje terecht was gekomen wegens het beleid van het voorgaande VVD-PvdA-kabinet. ‘Ik denk dat we geholpen worden door die goede economie en de situatie waarin Nederland zich bevindt. Laat ik een compliment maken aan mijn voorganger en het vorige kabinet.’

Ook noemde Hoekstra in zijn betoog de uitgestoken hand, de warme hand en de deur op een kier: uitdrukkingen waarmee Rutte III, en dus ook deze CDA-minister, de oppositie wil verleiden om het kabinetsbeleid te steunen.