Siemens Hengelo sluit: de open zenuw van Twente

17 november 2017Leestijd: 2 minuten
Siemens - bron ANP

Twente huilt weer. De aankondiging van het Duitse industriële concern Siemens om zijn vestiging in Hengelo te sluiten, hakt er in de regio flink in.  Bij het bedrijf werken zeshonderd mensen.

Burgemeester Sander Schelberg (VVD) van Hengelo twitterde dat de sluiting van de fabriek ‘een mokerslag’ is voor de medewerkers, die ‘Hengelo en Twente in het hart treft’. En met de nodige pathos: ‘Hier kunnen we ons niet bij neerleggen.’

Zo werkt het in het doorgaans nuchtere Twente. De teloorgang van de ooit ijzersterke textielindustrie – die eindjaren zestig aanving, tienduizenden mensen hun baan kostte en tot armoede leidde – blijft een open zenuw. Siemens Hengelo komt voort uit de lokale trots, machinefabriek Stork.

Nieuwe tegenslag wordt meteen groot drama. Vakbondsbestuurders reageren, dat spreekt, met vergelijkbare woorden als die van de burgervader.

Sluiting is geen verrassing

Natuurlijk is de sluiting pijnlijk, zeker voor de werknemers en hun gezinnen, maar het nieuws kan voor niemand als een verrassing komen. Bij Siemens in Hengelo worden compressoren en turbines gemaakt voor energiecentrales die draaien op fossiele brandstoffen als olie en gas.

Lees ook dit artikel van Ron Kosterman: onderneming verkopen? De kopers staan in de rij

Daar is steeds minder vraag naar door de overgang naar alternatieve energiebronnen als wind en zon. Wie groen wil, moet bloeden.

Wereldwijd schrapt Siemens ruim zesduizend banen in de divisie waartoe de vestiging in Hengelo behoort. Het Amerikaanse concern General Electric (GE), ook groot in ouderwetse  energiecentrales, neemt vergelijkbare maatregelen, werd eerder deze week bekend. Beide bedrijven investeren daarentegen volop in de alternatieven.

Werknemers hebben niets aan drama

Twente moet de rug rechten. Het duurde even, maar de harde klappen door de teloorgang van de textielindustrie zijn opgevangen. Twentenaren zijn ondernemend. In de Overijsselse regio zijn bijvoorbeeld meerdere grote familiebedrijven gevestigd die een bloeiend bestaan hebben. Tegen de Duitse grens aan zitten talrijke transportondernemingen.

Voor de zeshonderd werknemers van Siemens Hengelo geldt dat ze technisch hooggeschoold zijn. Ze moeten bij wijze van spreken (na enige omscholing) ook windturbines kunnen bouwen. De vraag naar zulke vaklui is sowieso groot. Dat is meer dan een schrale troost.

Burgemeester Schelberg en de vakbonden kunnen een belangrijke rol spelen bij het vinden van nieuw werk voor de medewerkers. Daar hebben die mensen meer aan dan aan drama.

Top-100 familiebedrijven: over de kracht van familie >