Premium Lock Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor salafisten

28 maart 2018Leestijd: 2 minuten
De gemeente heeft haatimam Fawaz en stichting Qanitoen herhaaldelijk gevraagd te stoppen met de moskee-activiteiten - Foto: ANP

Imam Fawaz Jneid heeft weer eens weerzinwekkende uitspraken gedaan. Nu over de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Maar de wet veranderen om hem de mond te snoeren, is een onverstandige operatie voor een liberale democratie.

Ferdinand Grapperhaus worstelt. De CDA-minister van Justitie en Veiligheid walgt, zoals ieder beschaafd mens, van recente uitspraken van Fawaz Jneid. De imam opende in een video verbaal de aanval op Ahmed Aboutaleb.

De Rotterdamse burgemeester zou een vijand van de islam zijn en een ‘afvallige’. Vooral de laatste term wekt bezorgdheid. Op afvalligheid staat in de islam immers de doodstraf.

Gerry van der List zou eens een dagje in de schoenen van Aboutaleb moeten staan, vindt Paul Cliteur. Lees zijn repliek >

Jneid roept niet expliciet op tot geweld

De salafist Jneid heeft eerder radicale en weerzinwekkende uitspraken gedaan. Daaraan dankt hij de benaming ‘haatimam’. Hij heeft in Den Haag een gebiedsverbod opgelegd gekregen vanwege het houden van illegale gebedsbijeenkomsten. Er is reden genoeg om hem goed in de gaten te houden.

Maar ook in zijn uitspraken over Aboutaleb blijft hij binnen de grenzen van de wet. Hij roept niet expliciet op tot geweld, zoals hij zelf mocht uitleggen in het tv-programma Nieuwsuur.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw