Waarom staatswiet een kwalijk idee is

09 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Wieteelt. Foto: ANP.

Het kabinet Rutte-III wil volgens de berichten een proef doen met ‘legale staatswiet’. VVD en CDA zijn kennelijk bezweken voor de pressie van D66, de partij die eerder dit jaar een initiatiefwetsvoorstel om wietteelt te reguleren, aangenomen zag worden door de Tweede Kamer.

Een van de argumenten voor gereguleerde staatswiet is ‘de teelt voor coffeeshops uit de criminaliteit halen en hiermee handel voor de georganiseerde criminaliteit wegnemen’.

Dat is een onzinnig argument. Van de illegaal in Nederland geteelde wiet gaat een groot deel – misschien wel 90 procent – naar het buitenland. Daarmee verdienen criminele organisaties het grote geld en dat zal met de komst van staatswiet ook zo blijven. De staat zal alleen wiet gaan verbouwen voor de lokale markt.

Funest voor zwakkeren

Maar ook dat is een kwalijk idee. ‘Softdrugs’ zijn vooral funest voor de zwakkeren in de samenleving. Veel jongeren die toch al denken dat ze kansloos zijn of die niet zo goed weerstand kunnen bieden aan verleidingen, glijden al op jonge leeftijd weg in wietgebruik. De stap naar ledigheid en – voor sommigen misdaad – is dan vaak niet meer zo groot. Bij bovenmatig gebruik liggen psychoses en schizofrenie op de loer, die van de wietroker een psychiatrische patiënt maken. Wiet is even verslavend als heroïne.  De geestelijke gezondheidszorg heeft het er maar druk mee.

Door regulering zal het THC-gehalte in de wiet – het verslavende bestanddeel – wellicht verminderen. Je krijgt dan ‘staatswiet’ met mindere werking en illegale wiet die je knock-out slaat. Gaan wietrokers kiezen voor gereguleerde wiet met een lager THC-gehalte als ze even verderop het sterke spul kunnen kopen? Natuurlijk niet.

Weerstand in EU

Een overheid die drugs voorziet van een stempel van goedkeuring, zegt tegen zijn jonge burgers: blow er lekker op los, blijf lekker in je luie bank hangen, school is niet belangrijk.

Legalisering zal overigens tot grote weerstand leiden in de rest van de Europese Unie. Daar is maar weinig oog voor de niet-schadelijke effecten van drugsgebruik. In de meeste landen wordt überhaupt geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Hoe is staatswiet te rijmen met de eurofilie van D66?

De enige methode om criminelen dwars te zitten en het jongeren moeilijker te maken om voor drugs te bezwijken, is een verbod op verkoop via drugswinkels die zich schijnheilig ‘coffeeshops’ noemen, én betere opsporing van wietplantages.