Lodewijk Asscher, kijk naar Edith Schippers, zo kan het ook!

26 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Lodewijk Asscher. Foto:ANP

Tja, hoe neemt een minister afscheid? Als bewindsvrouwe die het belang van patiënten tot haar allerlaatste dag dient, of als rancuneus ventje met een infantiel videootje? Kortom: lof voor Edith Schippers (VVD), en Lodewijk Asscher (PvdA) mag zich schamen.

Verschil moet er zijn. Edith Schippers (VVD), minister-af voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wist op de valreep voor patiënten met taaislijmziekte het peperdure medicijn Orkambi in het basispakket te krijgen. Dat mocht van het Zorginstituut, dat over de toelating van medicijnen in het basispakket gaat, alleen als de prijs fors daalde.

Hoeveel dat is, blijft geheim, maar intussen was Schippers wel tot de laatste dag aan het onderhandelen in belang van patiënten die daarmee de hoop op een aangenamer en langer leven kunnen behouden. Een mooi slotakkoord van een succesvol ministerschap.

Lachen met Lodewijk Asscher? Nee dus

Natuurlijk blies Lodewijk Asscher hoog van de toren over zijn laatste succes als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een Europese afspraak over de gelijke beloning van bijvoorbeeld Poolse arbeidskrachten in Nederland. Maar ja, succes? Daarover was Elsevier Weekblad eerder deze week sceptisch: een pyrrhus-overwinning.

Kun je nog mee wegkomen. Maar Asscher verspreidt vervolgens op zijn laatste dag glimmend van de pret vanuit het ministerie een videootje waarin hij als nieuw Wifi-wachtwoord voor opvolger Wouter Koolmees (D66) intikt: ‘GelukkigGeenHalbe’. Wat een lol zeg. Nee, Halbe Zijlstra en Asscher werden de afgelopen kabinetsperiode inderdaad geen vrienden.

Volgt daarna, pretoogjes in close-up, een opsomming van vaste agendapunten voor de nieuwe minister. Zoals ‘naar kantklossen in Medemblik’ gaan, en ‘een jaar lang elke ochtend een uur lang vergaderen met de FNV’. Vooral de steek onder water over een bezoek aan de postduivenvereniging van Oosterwolde, waar Zijlstra ooit secretaris was, zal de PvdA-fractie doen gnuiven.

Lachen hoor, met z’n negenen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."