Liever geen politici die zich laten leiden door gevoelens

27 juni 2023Leestijd: 2 minuten
CU-FRACTIEVOORZITTER MIRJAM BIKKER TIJDENS DEBAT OVER GRONINGEN. FOTO: ANP ROBIN UTRECHT

Bij de ChristenUnie lijken politici zich vaak te laten leiden door emoties. Nu gaat ze die ook van andere politici zoals Mark Rutte eisen. Dat is geen goede ontwikkeling, vindt Arendo Joustra.

In dit stukje wordt Mark Rutte weer eens nader verklaard en dat kan makkelijk worden begrepen als ‘verdedigd’. Dus als u daar niet tegen kunt, kunt u dit stukje beter overslaan.

Daar gaan we.

Je moet toch wel aan een enorm vadercomplex lijden als je alles wat er in de wereld en in Nederland verkeerd gaat aan de VVD-leider wijt. Schrijfster ­Marcia Luyten is zo iemand. In haar jongste boek noemt ze Rutte 51 keer, en steeds negatief of badinerend. Hij is volgens haar de zetbaas van de grote ondernemers die hem per sms aansturen in het Torentje.

Ze doen alsof Rutte nog machtiger is dan Xi Jinping

Ze is niet de enige. Zelfs mensen die nog bij hun volle verstand zijn, denken dat een premier in Nederland alles bekokstooft en overal voor verantwoordelijk is. Alsof er geen andere bewindslieden en coalitiepartners zijn, noch een parlement. Zelfs Xi, de Chinese ‘dictator’ (dixit Joe Biden), is niet zo machtig.

Van een vadercomplex getuigde ook de nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Mirjam Bikker. Tijdens het debat over ‘Groningen’ vond ze dat Rutte zijn ‘gevoelens’ moest tonen. ‘De laatste stap is dat we ook aangeven wat we daarbij voelen.’ En het liefst ‘tot in het diepst van de tenen’.

Politici kunnen beter de voorkeur geven aan het koele oog

Overlever Rutte ging daarin natuurlijk mee, hij voelde ‘schaamte’ en ‘boosheid’. Hij was Bikker zelfs dankbaar dat ze hem had uitgedaagd ‘uiting te geven aan zijn gevoelens’.

Als het niet doet denken aan de ‘zelfbeschuldigingen’ uit de Chinese Culturele Revolutie (1966-1976), dan toch aan de sensitivitytrainingen van een paar decennia geleden. Maar je mag toch hopen dat politici de voorkeur geven aan het koele oog en zich niet laten leiden door emoties. En dat het land ook niet door emoties wordt geregeerd.