De Abraham-akkoorden bieden kansen voor Nederland

18 september 2022Leestijd: 3 minuten
V.l.n.r.: Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Al-Zayani, Israëlische premier Netanyahu, Amerikaanse president Trump en VAE-minister van Buitenlandse Zaken Al-Nahyan. Foto: AFP.

De Abraham-akkoorden hebben talloze wegen voor samenwerking geopend, zodat onze regeringen en volken kunnen werken aan vrede en toenadering, schrijven de ambassadeurs van Israël en de Verenigde Arabische Emiraten in een ingezonden opiniestuk. Nederland kan ook delen in dit succes.

De Abraham-akkoorden markeren een nieuw hoofdstuk in het Midden-Oosten. Met deze historische vredesakkoorden werken landen samen aan een toekomst van welvaart en het boeken van tastbare vooruitgang in belangrijke sectoren – van luchtvaart, landbouw, gezondheidszorg, handel en investeringen, tot ruimtevaart, sport, voedselzekerheid en nog zoveel meer.

Mr. Jamal Jama Ahmed Abdulla Al Musharakh is ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten in Nederland.

Mr. Modi Moshe Ephraim is ambassadeur van Israël in Nederland.

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

In 2020 werden de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) formeel tot stand gebracht. Sindsdien is de wereld getuige van een enorme toename van economische samenwerking tussen deze twee landen. In het eerste jaar na de ondertekening van de akkoorden bereikte de handel tussen de twee landen al een omvang van 885 miljoen dollar. In de eerste helft van 2022 is de bilaterale handel met 117 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, tot 1,21 miljard dollar. Het doel is dat de handel tussen Israël en de Emiraten binnen vijf jaar jaarlijks 10 miljard dollar waard zal zijn.

Daarnaast hebben de VAE en Israël in mei 2022 een vrijhandelsovereenkomst ondertekend, waarmee ze hun toewijding tonen om handelsbarrières weg te nemen en nieuwe kansen te creëren voor de volken in de regio. Het UAE-Israel Comprehensive Economic Partnership Agreement is een nieuwe mijlpaal in de bilaterale betrekkingen dankzij de historische Abraham-akkoorden, die kansen bieden voor vrede, stabiliteit en voorspoed in het Midden-Oosten en daarbuiten, inclusief Nederland.

Grote kansen voor trilaterale samenwerking

Naast economische samenwerking is politieke uitwisseling van gedachten tussen de VAE en Israël van cruciaal belang gebleken bij het aanpakken van dringende mondiale uitdagingen. Omdat voedselzekerheid, klimaatverandering en waterbeheer duurzame oplossingen vereisen, staan de VAE en Israël klaar om samen te werken om een voorspoedige toekomst veilig te stellen. Met de toenemende diversificatie van de economie van de VAE en de bloeiende start-up-omgeving in Israël, zijn de twee landen goed uitgerust om deze uitdagingen samen aan te gaan door hun uitzonderlijke middelen en kennis te combineren.

Dit zijn ook grote uitdagingen voor Nederland en samenwerking is essentieel om als internationale gemeenschap oplossingen te vinden. Sinds onze aanstelling als ambassadeurs van Israël en de Verenigde Arabische Emiraten in Nederland, hebben we al de gelegenheid gehad om vele entiteiten uit de publieke én private sector te bezoeken. We zijn diep onder de indruk van de Nederlandse aanpak en zien grote kansen voor trilaterale samenwerking – niet alleen tussen overheden, maar ook tussen ondernemers.

Nederland kan delen in dit succes

Onlangs werd aangekondigd dat de Associatieraad EU-Israël binnenkort opnieuw bijeen zal komen. De Raad is van groot belang op het gebied van handel, kennisuitwisseling en economische groei voor Israël en de EU-lidstaten. Gezien het feit dat de Raad na een decennium eindelijk nieuw leven wordt ingeblazen, is dit voor Nederland het perfecte moment om in het Midden-Oosten kansen aan te boren met de VAE en Israël als partners.

De Abraham-akkoorden hebben talloze wegen voor samenwerking geopend, zodat onze regeringen en volken kunnen werken aan vrede en toenadering. Terwijl onze landen de vruchten blijven plukken, hebben we er alle vertrouwen in dat Nederland kan delen in dit succes.