Beste scholen 2019: gymnasium prinsessen is superschool

18 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Prinses Alexia en Prinses van Oranje Amalia. Beeld: © RVD - Erwin Olaf

Het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, de school van de prinsessen Amalia en Alexia, is een van de ‘superscholen’ van Nederland. Vijftig scholen krijgen het felbegeerde predicaat ‘superschool’ toegewezen in de achttiende editie van Beste scholen, het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Weekblad naar alle scholen met vmbo, havo en vwo.

In de lijst met superscholen die Elsevier Weekblad deze week in het weekblad en op de website publiceert, staan slechts vier vwo-afdelingen, die van de Joodse Scholengemeenschap Maimonides in Amsterdam, de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud en de Stichtse Vrije School in Zeist. En dus ook het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, het zelfstandig gymnasium waar kroonprinses Amalia en prinses Alexia les krijgen. De winnaars onderscheiden zich van andere scholen met goede onderwijsresultaten, zowel in de laagste klassen als de bovenbouw.

In de lijst springen ook twee andere superscholen eruit. Dat zijn de Paulus Mavo in Haarlem en Metameer Jenaplan in Boxmeer. Beide scholen behalen de hoogste score op alle onderdelen in het onderzoek met twee afdelingen. Vooral de goede resultaten van de Paulus Mavo zijn opmerkelijk, omdat de school onderwijs biedt aan leerlingen met leerproblemen.

Geheim

Het jaarlijkse onderzoek Beste scholen biedt nuchtere keuze-informatie voor ouders die een middelbare school zoeken voor hun kind. Het is dan ook geen toeval dat de resultaten elk jaar in de tweede helft van januari bekend worden gemaakt. Dit is immers de periode dat veel ouders met kinderen in de laatste jaren van de basisschool op zoek gaan naar een middelbare school. Scholen organiseren rond deze tijd open dagen om ouders en leerlingen te laten kennismaken met hun gebouwen, docenten en leuke activiteiten als schoolreizen, sportdagen en musicalclubs.

Beste scholen biedt houvast om gericht vragen te stellen aan de schoolleiding: waarom doet de school het minder goed dan andere scholen in de buurt? Of juist: wat is het geheim achter jullie succes?

Lees verder: Kleine school, maar fijn

Hoe is het mogelijk dat een school voor leerlingen met leerproblemen behoort tot de superscholen?

Geen ranglijst

In Beste scholen 2019 krijgen middelbare scholen per afdeling (vwo, havo, vmbo-gt, vmbo-k en vmbo-b) een oordeel: onvoldoende, voldoende, goed of superschool. Deze oordelen zijn gebaseerd op een vergelijking van behaalde onderwijsresultaten (zie ‘Hoe zijn de scholen beoordeeld?’ hieronder). Beste scholen is dus geen enquête en ook geen ranglijst. De gebruikte gegevens zijn afkomstig van de Inspectie van het Onderwijs, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs.

Via elsevierweekblad.nl/bestescholen2019 is het mogelijk om alle afdelingen met elkaar te vergelijken en 3.078 rapportjes te raadplegen. De website biedt ouders daarmee een helder startpunt voor hun zoektocht naar een passende school: eerst komen de feiten, daarna al het andere waarmee scholen zich proberen te onderscheiden.