Nog steeds halen ziekenhuizen volumenormen niet

01 december 2017Leestijd: 1 minuut
Foto: ANP

Bij elkaar 26 ziekenhuizen haalden in 2016 voor zeven typen operaties niet het minimale aantal verrichtingen dat de wetenschappelijk verenigingen van medisch specialisten eisen.

Bekijk hier alle resultaten van Beste ziekenhuizen 2017

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Beste ziekenhuizen van Elsevier Weekblad en bureau SiRM dat deze week verschijnt. Met name voor de verwijdering van de blaas, de maag en voor aan een hersentumor gerelateerde operaties haalden tal van ziekenhuizen de ‘volumenorm’ niet.

Routine maakt betere dokters. Hoe vaker zij een operatie verrichten, des te groter de kans op een goede afloop voor de patiënt. Daarom gelden sinds 2010 volumenormen voor operaties, in 2016 gaat het om 74 typen. Voor de meeste operaties geldt als norm het gemiddelde per jaar, gerekend over drie jaar.

Elsevier Weekblad en bureau SiRM konden slechts voor 21 typen operaties vaststellen of de norm ook daadwerkelijk is gehaald. Van de rest is dat duister.

Alle ziekenhuizen die niet voldeden aan de volumenormen in 2016 zijn te vinden in Elsevier Weekblad en op de website van Elsevier Weekblad. Daar staat ook een uitgebreide toelichting bij de methodiek en berekeningen.