Premium Lock Studiekeuze: met gevoel én verstand

28 september 2023Leestijd: 6 minuten
Studenten civiele techniek aan de HAN University of Applied Sciences in Arnhem. Zittend: Ronja Baars en Jaymir Statia. Staand: Rick Moerdijk en Lisa Hamaekers. Foto: Olivier Middendorp

Beste studies selecteert topopleidingen in het hoger onderwijs, nu ook in het mbo. In Arnhem vertellen eerstejaars over hun studiekeuze. ‘Papa heeft een tienjarenplan uitgestippeld.’

Ronja Baars (21) twijfelde tus­sen civiele techniek, een sportopleiding en journalistiek. ‘Dat laatste zag mijn oma mij wel doen,’ zegt de eerstejaars hbo-student in Arnhem. ‘Mijn vader vroeg in wat voor huis ik over tien jaar wil wonen, hoe vaak ik op ­vakantie wil en wat ik wil eten.’

Met drie studiegenoten zit Baars aan een tafel in het ­‘studielandschap’ in de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, officieel HAN University of Applied Sciences. In deze aula zitten zo’n 150 studenten. Ze werken op laptops, overleggen met elkaar.

De vier studenten delen hun ervaringen met studiekeuzes, reflecteren op wat er op hen afkomt. Terwijl zij net zijn begonnen, denken duizenden scholieren en studenten na over een vervolgstudie. Wat kun je, wat wil je, welke studie past daarbij en waar kun je die het beste volgen?

Informatie voor studiekiezers

Ranglijsten, feitelijke informatie en oordelen van experts die helpen bij het kiezen van een studie

 

  • Vergelijk 3.400 opleidingen
  • Medailles voor topopleidingen
  • Feiten en cijfers voor studiekeuze
  • Arbeidsmarkt voor afgestudeerden

> Naar EW Beste studies 2023

Beste studies: rapporten over 3.400 opleidingen

Met Beste studies 2023 helpt EW – ­bijgestaan door onderzoeksinstituut ResearchNed – studiekiezers op weg. Op ewmagazine.nl/bestestudies staan rapporten over 3.400 opleidingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en aan de universiteiten.

Al die feiten en cijfers dienen ter ondersteuning. Iedere student heeft zo zijn eigen redenen om een bepaalde koers te volgen. Dat blijkt ook uit de verhalen van studenten in Arnhem.

In het gedachte-experiment van haar vader concludeerde Baars dat zij in een huis als dat van haar ouders in het Noord-Hollandse Lijnden wil wonen. Ze wil koken wat ze lekker vindt en niet alleen op zomervakantie, maar ook op wintersport. Wil je dat allemaal kunnen betalen, dan moet je een studie civiele techniek kiezen, zei haar vader. ‘Papa heeft voor mij een tienjarenplan uitgestippeld. Het vervelende is: hij heeft gelijk.’

Hoe vind je een kamer in Arnhem? Baars logeert bij een vriendin van haar moeder: ‘Ik zit in een proefpe­riode, over een paar dagen bespreken we of ik langer kan blijven.’ Ze krijgt wekelijks aanbiedingen van Kamernet.nl. ‘Maar in veel studentenhuizen zoeken ze jongens.’

Gekozen voor de opleiding om theorie en praktijk te combineren

Studiegenoot Rick Moerdijk (20) komt uit Zeeland. Hij vond een kamer via zijn chris­telijke studentenvereniging: zo’n netwerk biedt daarop meer kans dan ­kamerwebsites, zegt hij. Waarom koos hij niet voor een hogeschool dichter bij zijn ouderlijk huis? ‘Je kunt hier een versneld traject volgen. Veel vakken volgde ik al op het mbo. Nu kan ik sneller aan het werk.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw