Mbo’ers in techniek staan sterker op arbeidsmarkt dan hbo’ers en academici

19 juni 2023Leestijd: 2 minuten
Mbo-student. Foto: ANP

Het mbo biedt vaak een betere startpositie op de arbeidsmarkt dan hbo of universiteit. Dat blijkt uit Studie & Werk 2023, waarvoor EW en SEO Economisch Onderzoek voor het eerst de volledige waaier aan opleidingen vergelijken. De resultaten zijn op maandagmiddag 19 juni gepresenteerd in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam.

Van alle groepen afgestudeerden – ongeacht opleidingsniveau – staan mbo’ers in de techniek het sterkst. Het gaat hier in het bijzonder om de studenten die op niveau 4 een opleiding volgden via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Ook bbl-4-opleidingen in de zorg bieden een sterke startpositie met een goed salaris. Via de beroepsbegeleidende leerweg werken studenten het grootste deel van de week voor een werkgever en gaan ze één dag per week naar school. Het blijkt de meest kansrijke route om na afstuderen snel aan het werk te gaan.

Lees verder onder de grafiek

Studie & Werk 2023 biedt inzicht in meer en minder kansrijke sectoren, en geeft informatie over 4.487 opleidingen. Voor een zo betrouwbaar mogelijke analyse zijn die samengevoegd tot bijna 400 clusters. Die gedetailleerde informatie is nuttig voor studiekiezers en voedt het debat over aansluiting van het studieaanbod op de arbeidsmarkt.

Academici van de opleiding finance verdienen na tien jaar het meest: 6.450 euro. Bij hbo staat aviation bovenaan met 4.982 euro. Iets meer verdienen mbo-afgestudeerden van een opleiding procestechniek (bol, niveau 4): 5.026 euro.

Over het onderzoek

Sinds 1997 vergelijken EW Research, de onderzoekstak van EW, en onderzoeksinstituut SEO Economisch Onderzoek de arbeidsmarkt voor afgestudeerden van bekostigde opleidingen aan hogescholen en universiteiten.

Dit jaar zijn alle mbo-opleidingen op niveau 2, 3 en 4 toegevoegd. Het onafhankelijke onderzoek bevat een analyse van registergegevens over 3,8 miljoen afgestudeerden. Studie & Werk 2023 is daarmee het meest volledige arbeidsmarktonderzoek dat beschikbaar is.

De startpositie is afgemeten aan de tijd tussen afstuderen en een substantiële baan, en aan de kans op een vast contract. Een derde onderzoekspijler is het brutomaandloon van starters. Weekblad EW van zaterdag 24 juni geeft ook voor bijna 400 opleidingsclusters informatie over de positie tien jaar na afstuderen. Via ewmagazine.nl/studiewerk zijn rapporten voor 1.872 opleidingen te vinden.