Trendbreuk na jarenlange stijging van huizenprijzen

03 mei 2023Leestijd: 2 minuten
Het groene gebied Oosterwold in Almere wordt door bewoners ontwikkeld en bebouwd. Foto: Peter Hilz

Na jaren van stijging daalde de gemiddelde koopsom van een huis. In het eerste kwartaal van dit jaar werd gemiddeld 2 procent minder betaald voor een huis dan een jaar eerder. De daling was het sterkst in het topsegment.

De daling van de gemiddelde vierkantemeterprijs is minder sterk. Deze lag vorig jaar in het eerste kwartaal op 3.618 euro, nu op 3.605 euro (zie ‘Stagnatie‘ hieronder). Dat koopsommen sterker daalden dan vierkantemeterprijzen, wijst erop dat naar verhouding meer kleine huizen zijn verkocht.

Ingezoomd op regionaal niveau zijn zowel dalingen als stijgingen te zien in de vierkantemeterprijzen (zie ‘Re­gionaal verschillend’ hieronder). In de vier grootste steden (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam) zijn deze met 2,5 procent het sterkst gedaald. In de 45 grootste gemeenten, inclusief de ‘grote 4’, bedroeg de daling 1,5 procent. Opmerkelijk: in de rest van Nederland stegen de prijzen met 1,1 procent.

Klik op de pijlen naar links en rechts om de grafieken te bekijken

Toelichting bij het onderzoek van EW en het Kadaster

Elk jaar biedt het Kadaster op verzoek van EW inzicht in de situatie op de huizenmarkt. Daarvoor worden alle transacties per wijk in 2022 vergeleken met de jaren ervoor. In totaal werden 193.013 bestaande huizen verkocht. Voor de trendanalyses zijn alle transacties tot en met het eerste kwartaal van 2023 meegeteld.

 

Uitgangspunt in het onderzoek is de gemiddelde betaalde prijs per vierkante meter woonoppervlak. Er zijn in totaal 3.258 wijken volgens de indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens die indeling kan een wijk ook een heel dorp met omliggend gebied zijn.

 

Bij het Kadaster zijn Martin Tillema en Sara Bugera verantwoordelijk voor het onderzoek voor EW. Andy Benjamins verzorgde de kaarten. Meer gegevens van het Kadaster: kadaster.nl/vastgoeddashboard.

 

Voor EW bewerkten en analyseerden Ruud Deijkers (coördinator) en Mireille Folkerts de informatie. EW is verantwoordelijk voor de interpretatie van de resultaten in het weekblad en op de website. Op ewmagazine.nl/huizenprijzen zijn gegevens over alle wijken op te zoeken.