Starters grijpen kans op de huizenmarkt

03 mei 2023Leestijd: 2 minuten
In Genemuiden kunnen starters al op jonge leeftijd een huis kopen, onder meer omdat zij goed sparen. Foto;: Peter Hilz

Huizenkopers worden gemiddeld steeds jonger. In de vier grootste steden (Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam) is de leeftijdsdaling het sterkst. Daar was in 2017 de gemiddelde leeftijd 39, nu 35 jaar.

De daling in leeftijd van huizenkopers gaat, niet verwonderlijk, samen met een stijging van het aandeel starters op de huizenmarkt. Sinds 2021 is dat aandeel gestegen van 30 naar 42 procent (zie ‘Starters slaan hun slag’ hieronder). Dit komt waarschijnlijk door de startersvrijstelling: sinds 2021 hoeven 18- tot 35-jarigen die een huis kopen ­onder de 440.000 euro eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Als beleggers komende tijd, beïnvloed door kabinetsbeleid, hun verhuurpanden verkopen, zal het aanbod voor starters vast toenemen.

Van de starters koopt 60 procent samen met iemand een huis (zie ‘Samen van start’ hieronder). In de vier grootste steden ligt de verhouding anders. Daar koopt de helft samen en de helft alleen.

 

Klik op de pijlen naar links en rechts om de grafieken te bekijken

 

Toelichting bij het onderzoek van EW en het Kadaster

Elk jaar biedt het Kadaster op verzoek van EW inzicht in de situatie op de huizenmarkt. Daarvoor worden alle transacties per wijk in 2022 vergeleken met de jaren ervoor. In totaal werden 193.013 bestaande huizen verkocht. Voor de trendanalyses zijn alle transacties tot en met het eerste kwartaal van 2023 meegeteld.

 

Uitgangspunt in het onderzoek is de gemiddelde betaalde prijs per vierkante meter woonoppervlak. Er zijn in totaal 3.258 wijken volgens de indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens die indeling kan een wijk ook een heel dorp met omliggend gebied zijn.

 

Bij het Kadaster zijn Martin Tillema en Sara Bugera verantwoordelijk voor het onderzoek voor EW. Andy Benjamins verzorgde de kaarten. Meer gegevens van het Kadaster: kadaster.nl/vastgoeddashboard.

 

Voor EW bewerkten en analyseerden Ruud Deijkers (coördinator) en Mireille Folkerts de informatie. EW is verantwoordelijk voor de interpretatie van de resultaten in het weekblad en op de website. Op ewmagazine.nl/huizenprijzen zijn gegevens over alle wijken op te zoeken.