Klein, oud én nieuw in trek

03 mei 2023Leestijd: 2 minuten
Appartementencomplex. Foto: Peter Hilz Rotterdam

Hoe ontwikkelenden prijzen van appartementen zich de afgelopen jaren ten opzichte van prijzen van zogeheten ‘grondgebonden huizen’, dat zijn de huizen die direct aan de straat staan.

In 2018 en 2019 was de prijsstijging van appartementen groter, vanaf halverwege 2021 stegen de prijzen van grondgebonden huizen sterker (zie ‘Huis versus appartement’ hieronder). In het eerste kwartaal van 2023 stagneerde de prijsontwikkeling van beide typen huizen.

Ingezoomd op huisgrootte is te zien dat zowel grote appartementen (meer dan 80 m2) als grote grondgebonden huizen (meer dan 170 m2) het afgelopen jaar in populariteit afnemen (zie ‘Groot of klein?’ en ‘Klein in trek’ hieronder). Deze ontwikkeling zette begin dit jaar in, na jaren waarin de verhouding tussen de aandelen kleine en grote huizen redelijk stabiel was.

Bij appartementen bestaat duidelijk een relatie tussen bouwjaar en populariteit. Het aandeel verkochte appartementen gebouwd na 2000 of voor 1945, was de laatste jaren steeds groter dan in vergelijkingsjaar 2017 (zie ‘Oud en nieuw’ hieronder).

Klik op de pijlen naar links en rechts om de grafieken te bekijken

Toelichting bij het onderzoek van EW en het Kadaster

Elk jaar biedt het Kadaster op verzoek van EW inzicht in de situatie op de huizenmarkt. Daarvoor worden alle transacties per wijk in 2022 vergeleken met de jaren ervoor. In totaal werden 193.013 bestaande huizen verkocht. Voor de trendanalyses zijn alle transacties tot en met het eerste kwartaal van 2023 meegeteld.

 

Uitgangspunt in het onderzoek is de gemiddelde betaalde prijs per vierkante meter woonoppervlak. Er zijn in totaal 3.258 wijken volgens de indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens die indeling kan een wijk ook een heel dorp met omliggend gebied zijn.

 

Bij het Kadaster zijn Martin Tillema en Sara Bugera verantwoordelijk voor het onderzoek voor EW. Andy Benjamins verzorgde de kaarten. Meer gegevens van het Kadaster: kadaster.nl/vastgoeddashboard.

 

Voor EW bewerkten en analyseerden Ruud Deijkers (coördinator) en Mireille Folkerts de informatie. EW is verantwoordelijk voor de interpretatie van de resultaten in het weekblad en op de website. Op ewmagazine.nl/huizenprijzen zijn gegevens over alle wijken op te zoeken.