Huizenprijs normaliseert en starters slaan hun slag

03 mei 2023Leestijd: 2 minuten
Het groene gebied Oosterwold in Almere wordt door bewoners ontwikkeld en bebouwd. Foto: Peter Hilz

De gemiddelde prijs per vierkante meter woonoppervlak daalde het afgelopen jaar licht, maar van een neerwaartse spiraal is nog geen sprake. Dat blijkt uit onderzoek naar huizenprijzen door EW en het Kadaster. Opvallend: het aandeel starters groeit flink.

Na een periode van dalende prijzen, lijken de huizenprijzen voorlopig te normaliseren. In het eerste kwartaal van 2023 daalden de prijzen per vierkante meter met 0,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Het sterkst daalden de prijzen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht (gemiddeld -2,5 procent). Buiten de 45 grootste steden stegen de prijzen nog (gemiddeld 1,1 procent).

De prijzen verschillen sterk per wijk. De duurste is het Museumkwartier in Amsterdam: gemiddeld 10.674 euro per vierkante meter. De goedkoopste is Nieuweschans in Oldambt: gemiddeld 1.381 euro per vierkante meter.

Kopers worden jonger, aandeel starters groeit

Het afgelopen jaar werden 193.013 huizen gekocht door particulieren. Het Kadaster houdt informatie over die transacties bij in registers. Uit deze gegevens blijkt dat starters hun slag slaan. Kopers worden jonger en het aandeel starters wordt groter. In de grote steden wonen opvallend veel alleenstaande starters.

Ook opmerkelijk: bij de verkochte huizen slink het aandeel grote huizen, net als het aandeel huizen gebouwd tussen 1945 en 2000: oudere en nieuwere huizen worden populairder.

Over het onderzoek door EW en het Kadaster

Voor wie een huis koopt, verkoopt of bezit, zijn de lokale huizenprijzen het interessantst. Die vergelijk je het best via de prijs per vierkante meter woonoppervlak. Daarom onderzoekt EW in samen met het Kadaster al sinds 2016 de vierkantemeterprijzen. Geen WOZ-waarden of vraagprijzen, maar werkelijk betaalde bedragen.

Zie het weekblad en ewmagazine.nl/huizenprijzen voor uitgebreide resultaten, achtergronden en interactieve kaarten met alle wijken van Nederland.