Behandelaars van slokdarm- en maagkanker vergeleken

17 maart 2023Leestijd: 1 minuut

Beste ziekenhuizen en klinieken 2023  onderzoekt de kwaliteit van zorgaanbieders. Vergelijk alle ziekenhuizen en klinieken voor 12 veelvoorkomende aandoeningen. Welke zorgaanbieders halen de hoogste score voor de behandeling van slokdarm- en maagkanker? Deze behandeling wordt alleen aangeboden door ziekenhuizen.

Zowel slokdarm- als maagkanker kan tot uiting komen in zwarte ontlasting, bloed braken, vol gevoel na weinig eten, onbedoeld afvallen, duizeligheid en vermoeidheid. Daarnaast kunnen moeite met slikken en het gevoel dat eten blijft steken in de keel tekenen zijn van slokdarmkanker. Pijn in de buik kan komen door maagkanker.

 

Bekijk alle resultaten van het onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken 2023 op:ewmagazine.nl/zorg

Diagnose van beide soorten kanker gaat met kijkonderzoek, waarbij de arts een flexibele slang met camera via de mond en slokdarm naar binnen brengt.

Genezing is doorgaans mogelijk zolang er geen uitzaaiingen zijn. De behandeling bestaat vaak uit opereren, chemotherapie en/of bestraling. Vaak moet de arts bij zowel slokdarm- als maagkanker een buismaag maken: de arts verwijdert de slokdarm en maakt een vervangende slokdarm van een stuk maag of darm.

Met een buismaag moet eten worden verdeeld in kleine porties en bepaalde voeding moet worden vermeden. Half zittend slapen is het beste om te voorkomen dat eten omhoog komt. De eerste vijf jaren na de behandeling wordt regelmatig onderzocht of de kanker niet is teruggekomen.

Winnaars behandeling slokdarm- en maagkanker

  • Reinier de Graaf Groep, Delft (ziekenhuis)

  • Catharina-Ziekenhuis, Eindhoven (ziekenhuis)