Behandelaars van dikkedarmkanker vergeleken

17 maart 2023Leestijd: 2 minuten

Beste ziekenhuizen en klinieken 2023  onderzoekt de kwaliteit van zorgaanbieders. Vergelijk alle ziekenhuizen en klinieken voor 12 veelvoorkomende aandoeningen. Welke zorgaanbieders halen de hoogste score voor de behandeling van dikkedarmkanker? Deze behandeling wordt alleen aangeboden door ziekenhuizen.

Jaarlijks krijgen rond de 14.000 mensen darmkanker: dit is ruim 10 procent van alle kankerdiagnoses. Bent u tussen de 55 en 75 jaar oud? Dan komt u in aanmerking voor het jaarlijkse bevolkingsonderzoek en kunt u ontlasting opsturen om het te laten controleren op de aanwezigheid van bloed.

 

Bekijk alle resultaten van het onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken 2023 op:ewmagazine.nl/zorg

Bloed of verandering in de ontlasting kan wijzen op darmkanker. Bij het vermoeden van darmkanker zal de arts de darm onderzoeken met een flexibele slang met daaraan een camera. Vaak zit de kanker in de dikke darm, maar het kan ook voorkomen in de endeldarm of dunne darm.

Is er kanker in de darm ontdekt? Dan wordt er meestal besloten om te opereren, eventueel gecombineerd met bijvoorbeeld chemotherapie. De arts zal de darm gedeeltelijk of helemaal verwijderen, afhankelijk van hoeveel tumoren er zijn.

Na de operatie kan een stoma nodig zijn: een opening in de buik waardoor de ontlasting naar buiten gaat en terechtkomt in een zak. Een stoma is tijdelijk (darm rust geven) of voor altijd (als de hele dikke darm is verwijderd). De jaren na de operatie is ­regelmatige controle gebruikelijk.

Winnaars behandeling dikkedarmkanker

  • Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar (ziekenhuis)

  • Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn (ziekenhuis)

  • Ziekenhuis Rijnstate, Arnhem (ziekenhuis)

  • Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis, Gorinchem (ziekenhuis)

  • Tjongerschans, Heerenveen (ziekenhuis)

  • Zuyderland Medisch Centrum, Heerlen (ziekenhuis)

  • Leids universitair medisch centrum, Leiden (ziekenhuis)

  • Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen (ziekenhuis)

  • Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam (ziekenhuis)