Behandelaars van chronische nierschade vergeleken

17 maart 2023Leestijd: 1 minuut

Beste ziekenhuizen en klinieken 2023  onderzoekt de kwaliteit van zorgaanbieders. Vergelijk alle ziekenhuizen en klinieken voor 12 veelvoorkomende aaandoeningen. Wie halen de hoogste score voor de behandeling van chronische nierschade?

Een hoge bloeddruk, roken, overgewicht, ongezond eten, weinig bewegen, diabetes, hoog cholesterol: het kan allemaal leiden tot nierschade.

De nierfilters functioneren minder of helemaal niet meer, waardoor de nieren het bloed minder goed reinigen van afvalstoffen. Ook andere functies van de nieren zijn verminderd. Zoals het aanmaken van hormonen, het reguleren van de vocht- en zoutbalans in het lichaam en het actief maken van vitamine D.

 

Bekijk alle resultaten van het onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken 2023 op:ewmagazine.nl/zorg

Gezonder leven en medicatie zijn onderdeel van de behandeling. Als de nieren helemaal niet meer functioneren, is dialyse (paar keer per week) of buikspoeling (dagelijks) nodig.

Bij een dialyse stroomt het bloed door een machine buiten het lichaam om afvalstoffen eruit te halen. Bij buikspoeling loopt via een slangetje spoelvloeistof de buikholte in die afvalstoffen opneemt. Om de paar uren moet de vloeistof ververst.

Een donornier is ook mogelijk. Na de operatie worden medicijnen geslikt om het afstoten van de donornier te voorkomen.

Winnaars behandeling chronische nierschade

  • Saxenburgh Medisch Centrum, Hardenberg (ziekenhuis)

  • Haaglanden Medisch Centrum, Leidschendam (ziekenhuis)

  • Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen (ziekenhuis)

  • Dialysecentrum Ravenstein, Ravenstein (kliniek)

  • Franciscus Gasthuis, Rotterdamv(ziekenhuis)

  • Bernhoven, Uden (ziekenhuis)

  • Isala Klinieken, Zwolle (ziekenhuis)