Behandelaars van verwijde buikslagaders vergeleken

17 maart 2023Leestijd: 1 minuut

Beste ziekenhuizen en klinieken 2023  onderzoekt de kwaliteit van zorgaanbieders. Vergelijk alle ziekenhuizen en klinieken voor 12 veelvoorkomende aandoeningen. Welke zorgaanbieders halen de hoogste score voor de behandeling van een verwijde buikslagader? Deze behandeling wordt alleen aangeboden door ziekenhuizen.

Vanuit het hart loopt de aorta (grote levensslagader) naar de buik, waar de aorta afsplitst naar beide benen. Deze slagader, die in de buik de buikslagader wordt genoemd, is normaliter 2 centimeter breed. Als de wand zwakker wordt, kan de slagader verwijden tot wel 20 centimeter. Van de mensen met een verwijde buikslagader is 80 procent man.

 

Bekijk alle resultaten van het onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken 2023 op:ewmagazine.nl/zorg

Bij een verwijding kleiner dan 5 centimeter gebeurt er meestal niets. Maar bij een grotere verwijding neemt de kans op scheuren toe. Om dat te voorkomen, wordt via een operatie een stent (buis van kunststof) in de slagader geplaatst. De stent zorgt dat het bloed niet meer langs de zwakke plek in de slagader stroomt. Als er nog geen stent is geplaatst en de slagader scheurt, moet er direct worden geopereerd. Anders overlijdt de patiënt.

Na de operatie is het belangrijk om regelmatig controles te ondergaan. Er wordt dan onderzocht of de stent niet lekt en of deze nog op zijn plaats zit. Om meer hart- en vaatproblemen te voorkomen, is het volgen van een gezonde levensstijl essentieel.

Winnaars behandeling verwijde buikslagader

  • Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem (ziekenhuis)

  • Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis, Gorinchem (ziekenhuis)

  • Elkerliek Ziekenhuis, Helmond (ziekenhuis)

  • Tergooi, Hilversum (ziekenhuis)

  • Medisch Centrum Leeuwarden, Leeuwarden (ziekenhuis)