Behandelaars van beroertes vergeleken

17 maart 2023Leestijd: 1 minuut

Beste ziekenhuizen en klinieken 2023  onderzoekt de kwaliteit van zorgaanbieders. Vergelijk alle ziekenhuizen en klinieken voor 12 veelvoorkomende aandoeningen. Welke zorgaanbieders halen de hoogste score voor de behandeling van een beroerte? Deze behandeling wordt alleen aangeboden door ziekenhuizen.

Een verlamde arm of been? Scheve mond en moeite met praten? Minder goed zicht? Dat kunnen tekenen zijn van een beroerte. Bij een beroerte is een bloedvat in de hersenen tijdelijk (TIA) of blijvend (herseninfarct) afgesloten, of kapot waardoor bloed eruit stroomt (hersenbloeding).

 

Bekijk alle resultaten van het onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken 2023 op:ewmagazine.nl/zorg

Een beroerte is in Nederland de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en de tweede en derde doodsoorzaak bij, respectievelijk, vrouwen en mannen, volgens het platform Gezondheidsnet.

Vaak ontstaat een beroerte door slagaderverkalking: bloedvaten worden smaller en raken daardoor sneller beschadigd en bloedpropjes blijven makkelijker plakken. Slagaderverkalking ontstaat bij veroudering, maar wordt versneld door een hoge bloeddruk, hoge cholesterol en roken.

Snel handelen is essentieel om de schade aan de hersenen te beperken. De behandeling bestaat bijvoorbeeld uit bloedverdunners bij een herseninfarct of een operatie om het bloedvat te dichten bij een hersenbloeding. In de eerste drie tot zes weken zijn meestal de grootste verbeteringen van de klachten te zien.

Winnaars behandeling beroerte

  • Deventer Ziekenhuis, Deventer (ziekenhuis)

  • Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht (ziekenhuis)

  • Catharina-Ziekenhuis, Eindhoven (ziekenhuis)

  • Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis, Gorinchem (ziekenhuis)

  • Tjongerschans, Heerenveen (ziekenhuis)

  • Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden (ziekenhuis)

  • Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Winterswijk (ziekenhuis)