Ook jongste koningsdochter gaat naar Haagse ‘superschool’

05 april 2019Leestijd: 2 minuten
Van links naar rechts: Prinses Ariane, Prinses Alexia en Prinses Amalia. Foto: Erwin Olaf. Bron: Rijksvoorlichtingsdienst

Na de zomervakantie gaat prinses Ariane, de derde en jongste dochter van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Deze school behoort tot de vier vwo-scholen in Nederland die het predicaat ‘superschool’ krijgen in Beste scholen, het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Weekblad naar alle scholen met vwo, havo en/of vmbo.

Arianes oudere zussen, Amalia en Alexia, zitten al op Sorghvliet, een zelfstandig gymnasium. Ariane, die met haar ouders en zussen in Paleis Huis ten Bosch in het Haagse Bos woont, zit nu in groep acht van de openbare Bloemcampschool in Wassenaar.

Kies een school, begin met de feiten. Lees meer en vergelijk 3.078 scholen

Alle leerlingen in groep acht hebben vóór 1 maart een advies van hun basisschool gekregen voor de schoolsoort die zij aan kunnen: vwo (al dan niet het gymnasium), havo, vmbo-gt, vmbo-k of vmbo-b.

Ariane krijgt geen voorkeursbehandeling

Vanaf 15 april wordt in heel Nederland bij de leerlingen uit groep acht de eindtoets afgenomen. De toets stelt vast wat de leerlingen op de basisschool hebben geleerd, vooral op het gebied van taal en rekenen. Hoe kan voor Ariane nu al vaststaan dat zij naar het gymnasium kan?

Zij krijgt geen voorkeursbehandeling. Vanaf het schooljaar 2014-2015 is de eindtoets niet meer leidend bij het schooladvies, maar dient als tweede advies, als second opinion. Alleen als een leerling de toets aanzienlijk beter maakt dan verwacht, moet de school het gegeven advies heroverwegen. Aangezien Ariane van haar school een advies voor het hoogst haalbare niveau heeft gekregen, is heroverweging op basis van de toets niet nodig.

Waarom is Sorghvliet een ‘superschool’?

In het jaarlijkse onderzoek Beste scholen krijgen middelbare scholen per afdeling (vwo, havo, vmbo-gt, vmbo-k en vmbo-b) een oordeel: onvoldoende, voldoende, goed of superschool. In totaal zijn er vijftig afdelingen van scholen die zich een ‘superschool’ mogen noemen. Deze winnende scholen onderscheiden zich van andere scholen met goede onderwijsresultaten, zowel in de laagste klassen als in de bovenbouw. Dat geldt dus ook voor Sorghvliet.

De oordelen in Beste scholen zijn gebaseerd op een vergelijking van onderwijsresultaten (zie ‘Hoe zijn de scholen beoordeeld?’ hieronder). De gegevens waarover Elsevier Weekblad oordelen berekent, zijn afkomstig van de Inspectie van het Onderwijs. Beste scholen is dus geen enquête en ook geen ranglijst. Via elsevierweekblad.nl/bestescholen2019 is het mogelijk om alle afdelingen met elkaar te vergelijken en 3.078 rapporten te raadplegen.