Onderzoek Elsevier Weekblad: waar staan afgestudeerden na 10 jaar?

22 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Kantoorpersoneel geniet van de zon op de Zuidas. Foto: ANP

Afgestudeerden van de universitaire opleiding finance verdienen na tien jaar op de arbeidsmarkt met 6.136 euro bruto per maand het meest van alle academici in loondienst. Maritiem officieren verdienen met 4.697 euro het meest van alle hbo’ers.

Het laagste salaris krijgen academici met een diploma mediastudies en hbo’ers met de opleiding huidtherapie. Hbo’ers en academici die als zelfstandige werken, verdienen soms meer dan afgestudeerden in loondienst. Zo verdienen tandartsen tien jaar na het behalen van hun diploma het meest van alle academici, gemiddeld bijna een ton bruto per jaar.

Dit zijn nog maar enkele resultaten uit het onderzoek Studie & Werk dat SEO Economisch Onderzoek jaarlijks voor Elsevier Weekblad uitvoert. Voor alle opleidingen aan hogescholen en universiteiten is uitgezocht, hoe starters van anderhalf jaar geleden én de afgestudeerden die tien jaar geleden hun diploma haalden er op de arbeidsmarkt voorstaan. De resultaten verschijnen woensdag 6 juni in Elsevier Weekblad en op de website.

Met welke studie sta je sterk? Brutosalaris afgestudeerden in loondienst en kans op een vast contract 10 jaar na afstuderen

Top-5 Hoogste salaris, 10 jaar na afstuderen

Hbo’ers Salaris Vast contract
1. Maritiem officier 4.697
2. Algemene operationele techniek 4.497 ++
3. Technische bedrijfskunde 4.389 +
4. Luchtvaart- en scheepstechniek 4.349
5. Aviation 4.333 +
Academici
1. Finance 6.136 ++
2. Econometrie 6.038 ++
3. Geneeskunde 5.809 – –
4. Techniek en management 5.567 ++
5. Fiscale economie 5.542 +

Top-5 Laagste salaris, 10 jaar na afstuderen

Hbo’ers Salaris Vast contract
1. Huidtherapie 2.102 – –
2. Dans 2.118 – –
3. Logopedie 2.200
4. Creatieve therapie 2.254
5. Leraar basisonderwijs (PABO) 2.363 ++
Academici
1. Mediastudies 2.981 – –
    Taalwetenschappen 2.981 – –
3. Archeologie 3.072 – –
4. Pedagogische wetenschappen 3.110 +
5. Kunst- en cultuurstudies 3.111 – –

© Elsevier Weekblad Bron: Elsevier Weekblad/SEO Economisch Onderzoek (2018)

Hbo’ers en academici komen na afstuderen dankzij de hoogconjunctuur sneller aan een baan dan vorig jaar (zie ‘Hoe snel aan het werk’ hieronder). Voor technici, financieel specialisten en informatici – zowel hbo’ers als academici – zijn het gouden tijden. Hoewel afgestudeerden taal en cultuur een zwakke positie hebben, komen ook zij nu sneller aan werk. Opmerkelijk is de situatie voor leraren basisonderwijs: alle kans op een redelijk betaalde baan meteen na afstuderen, tien jaar later met het salaris in de achterhoede.

Zoekduur, salaris, vast contract

De analyse van de arbeidsmarktpositie van afgestudeerden rust op drie pijlers. Voor starters die nu anderhalf jaar werken is dat hoe lang zij moesten zoeken naar een eerste serieuze baan van minimaal drie dagen per week met een beloning boven het minimum, wat zij verdienen en de aard van hun contract – vast of tijdelijk. Voor academici en hbo’ers die al tien jaar werken, is alleen gekeken naar hun salaris en de aard van hun contract.

Hoe snel aan het werk? Tijd tussen diploma en eerste serieuze baan


© Elsevier Weekblad Bron: Elsevier Weekblad/SEO Economisch Onderzoek (2018)

Voor het onderzoek gebruikte SEO gegevens van 1.140.223 afgestudeerden sinds 2004. Bronnen zijn het CBS, de Belastingdienst, het UWV, DUO en de historische data van het jaarlijkse onderzoek Studie & Werk dat sinds 1996 door Elsevier Weekblad en SEO Economisch Onderzoek wordt uitgevoerd. Tot twee jaar geleden vormde een uitgebreide enquête onder afgestudeerden de basis voor het onderzoek. Tegenwoordig is het mogelijk om geanonimiseerde gegevens over alle afgestudeerden mee te tellen. Het is dan ook het meest complete arbeidsmarktonderzoek voor hbo’ers en academici dat in Nederland voorhanden is.