Morele paniek van progressief Nederland over btw-verhoging op boeken is onoprecht

08 juni 2024Leestijd: 3 minuten

Links schreeuwt onterecht moord en brand over de aanstaande btw-verhoging op boeken. Welke partijen waren het ook alweer die aan de basis stonden van het bezuinigen op openbare bibliotheken in kwetsbare wijken? Juist, de PvdA en VVD. Met gedoogsteun van D66 en GroenLinks.

Een derde van de Nederlandse vijftienjarigen kan inmiddels niet meer begrijpend lezen. Onder basisscholieren haalt nog slechts de helft het niveau van lezen waarmee je mee kunt draaien in de maatschappij.

Alsof dat niet buitengewoon ernstig genoeg is, laat de trend zien dat het de komende jaren veel erger gaat worden.

Laat dat even op u inwerken.

Wie deze situatie nuchter bekijkt, concludeert dat Nederland niet te maken heeft met een leescrisis, maar een regelrechte leesramp.

Hoe zijn we in deze beschamende en gevaarlijke situatie beland? Want dit proces is al vele jaren gaande.

Btw-verhoging

Kwam het door de btw op boeken? Die was tussen 1986 en 2019 6 procent. En daarna 9 procent.

Volgens PvdA, D66 en GroenLinks is dat de oorzaak van de ontlezing. Dat vinden ze echt.

Anders zouden ze nu niet moord en brand schreeuwen, omdat het aankomende kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB de btw wil verhogen naar 21 procent.

U proeft mijn sarcasme in bovenstaande zinnen. Natuurlijk vinden ze dat niet echt.

Ik moet mijn best doen om in nette bewoordingen te formuleren hoe laag, lelijk, gênant en onoprecht ik de morele paniek – petities incluis – van gans progressief Nederland vind hierover.

Alsof het PVV, BBB en NSC waren die het Nederlandse onderwijsstelsel hebben afgeschaft. En vervangen door een toetsenstelsel waarin alleen kinderen van rijke ouders echt iets kunnen leren, omdat ze dure bijlessen kunnen betalen. Dat hebben die progressieve partijen zelf gedaan, met hulp van de VVD.

‘Kinderen en jongeren gaan door die btw-verhoging nog minder boeken lezen,’ schreeuwen ze uit volle borst.

O ja, joh?

Internationaal

Het is een wereldwijde trend dat mensen, zeker jongeren, steeds minder boeken lezen.

Neem Finland. Een land waar, zo staat het bekend, vele boeken worden gelezen. Ook in Finland daalt de boekenverkoop elk jaar rap. Maar geen radicale ontlezing onder hun jongeren.

Omdat zij nog wel een onderwijsstelsel hebben. En geen toetsenstelsel. En het komt ook door de ruime beschikbaarheid van boeken in Finse openbare bibliotheken.

Openbare bibliotheken zegt u? Wie hadden die in Nederland juist in de meest kwetsbare wijken en gebieden wegbezuinigd? Juist, door de PvdA en de VVD. Met wisselende gedoogsteun van D66 en GroenLinks.

Hun decentralisaties zorgen ervoor dat Nederlandse gemeenten elk jaar moeten beknibbelen op noodzakelijke sociale voorzieningen, inclusief bibliotheken.

Progressieve maatregel

De nuchtere waarheid is dat de aankomende btw-verhoging op boeken een zeer sociale en daadwerkelijk progressieve maatregel is. Want je hebt er alleen maar last van als je tien of meer boeken per jaar koopt. En dat zijn overwegend de universitair opgeleide mensen met een goed inkomen. Dus echt last hebben ze er niet eens van.

De elitetranen die nu vloeien zijn daarom dubbel onoprecht. Want toegeven dat ze boos zijn, omdat een maatregel een keer hen raakt, doen ze niet. Nee, ze zijn boos vanwege al die arme kindertjes en mensen die allemaal boeken hadden kunnen kopen zonder die grote boze btw-maatregel van die enge combinatie PVV-VVD-NSC-BBB.

Aan de andere kant: het zouden geen elitetranen zijn als ze niet neerbuigend zouden vloeien.

Dat maakt ze niet minder reactionair en kleinzielig.

Ik voorspel dat dit goede, sociale nieuws van de btw-verhoging op boeken navolging zal krijgen. We hebben na de wurggreep van de universitair opgeleiden, die al decennia duurt, eindelijk een kabinet voor de praktisch opgeleiden en de middenklasse.

Dat kunnen we alleen maar toejuichen, zeker als je echt links en progressief bent.