Halsema geeft UvA-bezetters een lesje respect

18 juni 2024Leestijd: 4 minuten
Burgemeester Halsema in gesprek met demonstranten die door haar heen praatten. Foto: ANP

Een nieuwe anti-Israëlbetoging bij de UvA liep uit op een kortstondige bezetting. Femke Halsema ging langs en sprak de activisten stevig toe. Met resultaat. Zo doe je dat als bestuurder.

Ruim een maand na het begin van de anti-Israëlprotesten is het nog steeds onrustig aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Maandagmiddag bezetten tientallen activisten een deel van het Science Park, de bètacampus aan de oostrand van de hoofdstad.

Daar zetten zij tenten neer en werpen zij barricades op, met de intentie om het universiteitsterrein te bezetten totdat de UvA al haar banden met Israël verbreekt. Net als bij de eerdere bezettingen krijgen demonstranten cursussen en oefeningen in het afweren van de ME.

(tekst gaat door onder de X-berichten)

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

UvA doet aangifte bij de politie

Volgens een woordvoerder van de UvA is van vreedzaam protest geen sprake meer en dreigt escalatie. Aan het begin van de avond doet de universiteit aangifte van erfvredebreuk en vernieling van haar eigendommen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Als de demonstranten laat op de avond nog altijd weigeren te vertrekken, brengt burgemeester Femke Halsema een bezoek aan het tentenkamp.

Daar legt zij, gekleed in een witte hoody, geduldig aan de bezetters uit dat zij, vanuit het oogpunt van openbare orde, is gedwongen de politie te laten ingrijpen. Zeker zolang de bezetters ingangen en nooduitgangen van de universiteit blijven blokkeren.

Halsema weigert te spreken met gemaskerde bezetters

Halsema spreekt alleen met demonstranten zonder gezichtsbedekking. Zij weigert in gesprek te gaan met gemaskerde activisten, want ‘er is sprake geweest van openbare geweldpleging’.

Als een van de ongemaskerde demonstranten zijn verontwaardiging daarover toont en zijn stem tegen haar verheft, reageert zij resoluut: ‘Het spijt me, zo praat u niet… Sorry, respect komt van twee kanten.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De burgemeester zegt het tentenkamp voorlopig wel toe te staan, mits het voldoet aan de veiligheidseisen en zolang het protest vreedzaam verloopt. Maar na haar vertrek besluiten de bezetters zelf hun kamp op te breken en verlaten zij in een ‘protestmars’ het terrein van de UvA.

Burgemeester Halsema hield rug recht

Femke Halsema toonde deze maandagavond verregaande coulance tegenover de bezetters van de UvA (van privéterrein). Haar bereidheid het protest toe te staan en haar moeite om met de activisten te komen praten vallen immers niet onder haar verplichtingen als burgemeester.

Vorige maand nog nam zij bij de UvA-protesten vooral de rol aan van adviseur voor het universiteitsbestuur, dat met de demonstranten om de tafel moest. Rector magnificus Peter-Paul Verbeek onderhandelde toen zelfs met gemaskerde activisten.

De relatie tussen de UvA en de demonstranten is sindsdien alleen maar verslechterd.

Nadat de bezettingen en vernielingen in mei door de politie en de ME waren beëindigd – ‘buitensporig politiegeweld’ tegen ‘vreedzame demonstranten’ volgens de activisten zelf – nodigde Halsema vijftig demonstranten, onder wie studenten en docenten van de UvA, uit voor een gesprek op het stadhuis.

Dat gesprek op 30 mei in de raadszaal werd een aantal keren onderbroken door een (vals) brandalarm en door activisten die de burgemeester de rug toe keerden en al ‘free Palestine’ roepend de zaal verlieten. Buiten werd een lawaaidemonstratie tegen de burgemeester gehouden.

Het hoofd koel, zo doe je dat

Zowel 30 mei in de raadszaal als 17 juni op het Science Park hield Halsema het hoofd koel – en dat tegenover de meest heethoofdige demonstranten.

Haar principiële houding is het goede voorbeeld voor andere burgemeesters en medebestuurders, zoals die van de universiteiten. Duidelijk en geduldig de grenzen aangeven van de demonstratievrijheid, maar niet onderhandelen met gemaskerde activisten en in de gesprekken een harde lijn trekken bij intimidatie, agressie en bedreiging.

Eerder in haar burgemeesterschap, in 2020 tijdens de coronacrisis, maakte Halsema nog een uitglijer, toen ze zich liet ontvallen dat de Black Lives Matter-demonstraties (na de dood van crimineel George Floyd bij diens arrestatie in Minneapolis) ‘te belangrijk’ waren om te verbieden. Een faux-pas, omdat een burgemeester demonstraties nooit inhoudelijk mag beoordelen, maar alleen vanuit het belang van de openbare orde.

Haar standvastigheid in het tumult van de anti-Israëlprotesten en eerder haar bescherming van de zwaar bedreigde schrijfster (en afvallige moslim) Lale Gül, tonen dat Femke Halsema een bestuurder is geworden met een stevige liberale ruggengraat.

In deze overspannen tijden is dit type bestuurder hard nodig. Maar helaas uiterst zeldzaam.