Geerten Waling Premium Corner

Nederland zal Halsema het schandaal van 1 juni niet snel vergeven

02 juni 2020Leestijd: 4 minuten

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) verzuimde in te grijpen bij een veel te drukke demonstratie op de Dam, omdat ze die ‘te belangrijk’ vond. Nederland, dat zich zo voorbeeldig aan de coronaregels hield, zal haar dit schandaal niet snel vergeven, schrijft Geerten Waling.

1 juni, een warme Tweede Pinksterdag. Na maanden is het zover: de horeca mag open. Als koeien in de wei na de winter huppelt Nederland de terrassen op. Zeker in Amsterdam. Tafeltjes staan keurig op 1,5 meter, er zijn geplastificeerde menukaarten en uitgebreide corona-instructies.

Lees ook deze column van Geerten Waling: Hoelang houdt het morele appèl van Vadertje Rutte stand?

Ook de kroegbaas in de Amsterdamse Pijp, bij wie ik die middag neerstrijk voor een glaasje fris, doet het uitstekend. Vooraf stelt hij de verplichte vragen en met desinfectiemiddel zoeft hij langs lege tafels. Steeds met een gulle lach en een praatje. Wekenlang zwoegde hij om zijn café aan te passen, vol goede moed en met begrip voor alle monstrueuze maatregelen.

Als de bitterballen komen, passeert een vriend. Hij is onderweg naar de Dam. Hij gaat er demonstreren, maar ook hoopt hij een paar vrienden weer te zien. Op sociale media is het allang duidelijk: dit wordt een grote happening. Toch verwachten de Amsterdamse burgemeester, politie en justitie op dat moment nog maximaal driehonderd demonstranten. Geen probleem volgens de ‘driehoek’: de Dam is groot genoeg voor zo’n groep, zelfs met 1,5 meter afstand. Enkele uren later staat het plein vol met duizenden betogers, dicht op elkaar. Luidkeels scanderen zij hun aerosolen over het plein. ‘No justice, no peace!’ ‘Black lives matter!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Niemand grijpt in. Die dag falen de Amsterdamse autoriteiten in een mate waarbij het Scheveningse nieuwjaarsinferno en de Rotterdamse Erdogan-demonstraties verbleken. Dat falen is de burgemeester aan te rekenen: Femke Halsema. Als eerste burger en als voorzitter van de driehoek en de veiligheidsregio is zij eindverantwoordelijk.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.