De UvA heeft weinig met Gaza te maken

14 mei 2024Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Het idee dat de UvA samenwerking met Israël zou moeten stoppen is naïef en ondoordacht, schrijft Hella Hueck.

Hoera! Nederland heeft weer een nieuw protocol. Universiteiten mogen niet meer onderhandelen met onherkenbare ‘studenten’ met een keffiyeh – Palestijnse sjaal – om hun hoofd geknoopt.

‘Dat is echt een handicap in het gesprek,’ zei Peter-Paul Verbeek, rector magnificus aan de Universiteit van Amsterdam, in Nieuwsuur.

Het leek mij evident dat je geen overleg moet voeren met ­intimiderende relschoppers die zich niet willen identificeren. Nu hebben we gelukkig een aangepast demonstratieprotocol.

De belangrijkste eis van de demonstrerende studenten en docenten – het beëindigen van samenwerking met Israëlische universiteiten – willigt Verbeek vooralsnog niet in. Maar de druk wordt stevig opgevoerd. De protesten op universiteiten breiden zich uit.

Geen Holocaust-onderzoek?

Net deze week geeft de Joods-Israëlische antropoloog Maya Wind in vijf studentensteden een lezing over haar nieuwe boek ­Towers of Ivory and Steel.

Het Westen denkt dat de Israëlische universiteiten het toonbeeld zijn van vrijheid en democratie, uit onderzoek van Wind blijkt het tegendeel. Al bij de oprichting zijn universiteiten innig verstrengeld met de staat en de defensie-industrie. En daarmee medeplichtig aan het schenden van de rechten van Palestijnen.

Er zijn genoeg argumenten om wel te blijven samenwerken. In Europa kunnen we, met een oorlog op het continent, eerlijk ­gezegd best wat hightech-defensiekennis gebruiken.

Minder controversieel: willen we echt de gezamenlijke ontwikkeling van ­immuuntherapie tegen kanker stopzetten? Geen onderzoek meer doen naar de Holocaust? De onderzoekers in Israël die verandering willen, alleen laten staan?

Potsierlijk

De hyperbolen die activistische academici uitkramen (‘De universiteit moet haar medeplichtigheid aan genocide staken!’) staan haaks op een rationeel debat. Onze universiteiten zijn geen serieuze speler in deze oorlog. Dat maakt de eis banden te ­verbreken zo potsierlijk.

Het idee dat de sleutel tot de oplossing in Gaza ligt bij Peter-Paul Verbeek – dat is natuurlijk niet zo.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.